Recordtemperaturen in augustus 2024: Warmste augustus ooit wereldwijd gemeten

Augustus 2024 gaat de geschiedenis in als de warmste augustus ooit wereldwijd gemeten, met temperaturen die opmerkelijk boven het langetermijngemiddelde lagen. Wetenschappers waarschuwen dat deze trend zich verder kan doorzetten, wat ernstige gevolgen heeft voor het klimaat.

De temperaturen in augustus 2024 stegen wereldwijd naar ongekende hoogten, gelijk aan het record van het voorgaande jaar. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur lag maar liefst 0,71 °C boven het gemiddelde van 1991-2020. Dit markeert de dertiende keer in de afgelopen veertien maanden dat de mondiale temperatuur meer dan 1,5 °C boven het pre-industriële niveau lag. Deze pre-industriële referentieperiode beslaat metingen van de klimaatomstandigheden uit de tweede helft van de 18e eeuw, met een focus op 1850-1900, voordat grootschalige industriële activiteiten begonnen.

Volgens de Copernicus Climate Change Service lijken deze verontrustende cijfers geen toevalstreffer. De afgelopen 12 maanden waren de warmste ooit, met een gemiddelde temperatuur die 0,76 °C boven het gemiddelde van 1991-2020 en 1,64 °C boven het pre-industriële niveau lag. Experts voorspellen dat 2024 op weg is om het warmste jaar ooit te worden.

Europa kampt met extreme weersomstandigheden

In Europa zorgde augustus 2024 voor een divers beeld qua neerslag. Terwijl grote delen van het continent droger dan normaal waren en te maken hadden met droogte en bosbranden, kregen andere regio’s juist te maken met overvloedige regenval en overstromingen. Vooral West- en Noord-Europa waren natter dan gemiddeld, terwijl het Middellandse Zeegebied en Oost-Europa juist kampen met extreme droogte.

Buiten Europa was augustus 2024 ook een maand van uitersten. Het oosten van Noord-Amerika, delen van Rusland en het oosten van China kregen te maken met meer neerslag dan normaal. Tegelijkertijd waren het zuiden van Noord-Amerika, Mexico, delen van Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika juist droger dan gemiddeld. Deze gevarieerde weerspatronen versterken de zorg over de verstorende impact van klimaatverandering wereldwijd.

Arctisch zee-ijs op een dieptepunt

Een zorgwekkende ontwikkeling is ook te zien in het smeltende Arctische zee-ijs. In augustus 2024 was de omvang van het ijs 17 procent lager dan het gemiddelde, wat de op drie na laagste waarde in de satellietgegevens sinds het begin van de metingen betekent. In de Zuidelijke Oceaan was de zeeijsconcentratie ook lager dan gemiddeld, vooral in het gebied van de Indische Oceaan. In de Weddellzee daarentegen lag de ijsconcentratie iets boven het gemiddelde.

Warmste zomer ooit

De zomer van 2024 vestigde opnieuw een record als de warmste boreale zomer ooit gemeten. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur lag 0,69 °C boven het gemiddelde van 1991-2020 voor de zomermaanden juni, juli en augustus. De combinatie van extreme hitte, droogte en onvoorspelbare neerslagpatronen doet opnieuw een dringende oproep om de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd aan te pakken.

Meer
Lees meer...