Regering stelt kernuitstap uit: twee jongste kernreactoren blijven 10 jaar langer open

De federale regering heeft een politiek akkoord gesloten over de kernuitstap. Zoals verwacht zullen de twee jongste kernreactoren langer mogen blijven draaien dan aanvankelijk voorzien was in de wet op de kernuitstap.

De twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, mogen openblijven tot 2035. Dat is tien jaar langer dan aanvankelijk gepland. Ze zijn elk goed voor een vermogen van zowat 1 gigawatt, wat dus betekent dat er 2 gigawatt uit kernenergie behouden blijft na 2025.

Tegelijk blijft het plan voor twee bijkomende gasgestookte centrales behouden. Nochtans waren de gascentrales aanvankelijk als alternatief voor het stopzetten van de kerncentrales bedoeld. Nu gaat de regering dus voor beide pistes tegelijkertijd. “We kiezen voor zekerheid in onzekere tijden”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) daarover in een toelichting.

CRM

Dat moet nu wel nog juridisch afgetoetst worden, onder meer met de Europese concurrentie-autoriteiten. Europa ging eerder akkoord met een subsidiesysteem voor die gascentrales, het zogeheten capaciteitsvergoedingsmechanisme of CRM, maar dat was wel in het scenario van een kernuitstap in 2025.

De twee kernreactoren die langer open blijven, komen er nu als aanvulling op het CRM. De nieuwe gasgestookte centrales, die makkelijker aan en uit geschakeld kunnen worden, zullen onder meer dienen om eventuele energietekorten tijdens de doorstart van de twee kernreactoren op te vangen, want die doorstart is technisch geen vanzelfsprekende zaak.

Wet op de kernuitstap

De veelbesproken wet op de kernuitstap, die dateert uit 2003, voorzag een volledige uitstap uit kernenergie tegen 2025. De kerncentrale van Doel telt 4 reactoren, die van Tihange 3. De wet wordt tegen het einde van de maand gewijzigd, kondigde de premier aan. “De verlenging van kernenergie is een opstap naar meer groene energie, zoals groene waterstof”, zei hij nog.

Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van MR, legde een enigszins andere klemtoon. “De wijziging van de wet van 2003 zal kernenergie van de toekomst mogelijk maken”, tweette hij.

Meer
Lees meer...