Reizigers op zoek naar koelere bestemmingen door extreme hitte

De hittegolven van de afgelopen maanden hebben reizigers massaal richting koelere oorden gedreven. Terwijl temperaturen naar recordhoogten stijgen, proberen velen te ontsnappen aan de ondraaglijke warmte door vakanties te boeken naar bestemmingen in Noord-Europa en Alaska. Deze trend wordt steeds populairder, mede door de opmars van natuurbranden en extreme hitte.

De term “coolcation” – een vakantie naar een koelere bestemming – wordt steeds vaker gebruikt. Met 22 juli als heetste dag ooit wereldwijd, en wetenschappers die voorspellen dat 2024 zelfs warmer kan worden dan 2023, hebben steeds meer reizigers besloten om het zekere voor het onzekere te nemen. Noord-Europese landen, zoals Noorwegen, Zweden en Ierland, en zelfs Alaska, worden steeds populairder als hittebestendige vakantieplekken.

Reisorganisaties springen op de trend

Reisorganisaties spelen in op de stijgende vraag naar koelere bestemmingen. Luchtvaartmaatschappijen en cruisebedrijven breiden hun routes uit naar deze koelere gebieden. Norwegian Air heeft bijvoorbeeld tien nieuwe routes gelanceerd tussen Noord-Noorwegen en verschillende Europese steden. Ook Norwegian Cruise Line Holdings heeft dertien nieuwe routes aangekondigd, met reizen naar Alaska, Canada en New England.

De verschuiving in reisgedrag is duidelijk merkbaar. Het aantal binnenlandse vluchten naar Alaska is deze zomer met 10 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook internationale vluchten naar landen zoals Noorwegen, Ierland en Zweden zagen een aanzienlijke toename, met respectievelijk 19, 13 en 11 procent groei in het aantal aankomsten.

De trend is niet alleen zichtbaar in het luchtverkeer. Vakantieverhuurbedrijf Airbnb rapporteerde een stijging van 15 procent in zoekopdrachten voor zomerverblijven in Noorwegen, Zweden en Alaska tijdens de eerste helft van 2024. Luxe reisbureau Virtuoso noteerde een toename van 20 procent in boekingen naar Canada.

Warmere bestemmingen blijven populair

Ondanks de groeiende populariteit van koelere vakanties, blijft de vraag naar warme bestemmingen onverminderd groot. Zuid-Europese landen, zoals Italië en Spanje, blijven veel toeristen trekken. In juni steeg het aantal internationale aankomsten in deze regio’s met 8 procent. Vooral Britse toeristen kiezen nog steeds voor warme mediterrane bestemmingen, waarbij vooral het voor- en najaar aan populariteit winnen.

De hotelbezetting in Italië in maart en mei is bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. Dit langer durende reisseizoen zorgt echter voor uitdagingen, zoals een tekort aan personeel in de toeristische sector.

Griekenland zwaar getroffen door hitte

Griekenland heeft in juni en juli te maken gehad met ongekende temperaturen. Hittegolven en natuurbranden hebben duizenden mensen gedwongen hun huizen te verlaten, wat de toeristische sector in sommige gebieden zwaar heeft geraakt. Hoewel het aantal buitenlandse aankomsten van januari tot mei met bijna 21 procent toenam, daalde het aantal Amerikaanse toeristen in mei met 19 procent vergeleken met vorig jaar.

Meer
Lees meer...