Rel over “degoutante, racistische cartoons” in Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen

Rel over “degoutante, racistische cartoons” in Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen

“Degoutante, racistische cartoons in Belgische krant”, tweet Rachida Aziz met cartoons uit Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. Voor de modeontwerpster en activiste kunnen de afbeeldingen, die de spot drijven met moslimkinderen, absoluut niet door de beugel. Ondertussen heeft de activiste een crowdfundingscampagne op poten gezet om een proces tegen de kranten aan te spannen. 

De naam Rachida Aziz klinkt je misschien bekend in de oren. Het was Aziz die in april nog uitgebreid in de pers kwam omdat ze samen met enkele anderen een racismeklacht had neergelegd tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever omwille van zijn uitspraken over berbers.

Nu staat ze dus terug in de spotlight. Op Twitter lokte ze een kleine rel uit door de cartoon uit Het Belang van Limburg te posten. Daaronder schreef ze: “Disgusting racist cartoon in Belgian newspaper: “First schoolday in Molenbeek” (mixed district in Brussels)”.

Op de afbeelding, die gemaakt is door cartoonist Canary Pete, zie je vier kinderen in een klasje. Daarboven staat “Eerste schooldag in Molenbeek” geschreven. Een van de kinderen roept “Allah Akbar”, wat zoveel wil zeggen als “Allah is groot, terwijl die de keel van een teddybeer doorsnijdt. De andere kinderen wenen en roepen om hun mama.

In een volgende tweet haalt Aziz een cartoon uit de Gazet van Antwerpen boven. Daaronder schrijft ze: “Another disgusting cartoon. Different newspaper & cartoonist, same mediagroup: “We spent our holidays in Syria””.

Voor Aziz zijn de cartoons absoluut not done. Ze vindt de afbeeldingen zelfs zo provocerend en “degoutant” dat ze een crowdfundingcampagne is gestart. “We moeten een duidelijke boodschap sturen dat we dit soort haatpropaganda niet tolereren. Dat is de enige manier om dit aan onze kinderen uit te leggen”, schrijft ze eronder. Het doel is om 3.000 euro in te zamelen. Waar dat geld precies voor dient, staat er niet beschreven.

“Dit had nooit in onze krant gemogen”

Het Belang van Limburg heeft zich ondertussen al geëxcuseerd voor de publicatie. Indra Dewitte, de hoofdredacteur van de krant, meent dat de tekening nog niet was goedgekeurd voor publicatie, maar dat ze door een computerfout toch werd uitgegeven. “Dit had nooit in onze krant gemogen”, zegt ze op Twitter.

“Moet kunnen na Charlie Hebdo”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt de reactie van Aziz enorm overdreven. “Ik was echt zeer verontwaardigd toen ik de belachelijke reactie van Aziz zag. Komaan zeg, het is een cartoontje. Als ze daar niet mee kan lachen, zegt dat eigenlijk meer iets over haar zelf”, zegt Van Grieken aan newsmonkey.

De reactie van Aziz zelf vindt de Vlaams Belang-voorzitter overigens nog niet het ergste van de hele zaak. “Ik ben eigenlijk vooral verontwaardigd over de excuses van het Belang van Limburg. Na de aanslag op Charlie Hebdo moeten zo’n cartoons toch kunnen? Toen gebruikte iedereen nog de hashtag #JeSuisCharlie.”

Gesponsorde artikelen