Diëtist zijn, dat gaat natuurlijk veel verder dan mensen ‘gezond’ leren eten. Meer nog: je moet voortdurend verschillende jobs weten te combineren, elke dag opnieuw. Check maar eens de volgende 15 rollen die diëtisten moeten vervullen en krijg héél veel respect voor hun job:
1. Persoonlijk adviseur
Uiteraard is dit je allerbelangrijkste job, want je adviseert mensen hoe ze gezond (en lekker!) kunnen eten. Helemaal aangepast aan de wensen en noden van je patiënten, natuurlijk.
2. Analist
Niet van financiële cijfertjes, maar wel van de voedingsgegevens van je patiënten. Die moet jij vervolgens visualiseren en analyseren, zodat je oplossingen kunt zoeken en adviezen kunt formuleren.
3. Leerkracht
Maar ’t is ook zoveel meer dan dat: je léért mensen effectief iets bij. Over ingrediënten, voedingswaardes, combinatiemogelijkheden … noem maar op!
4. Dokter
Uiteraard geef je ook vaak dieetadvies aan mensen met een aandoening of ziekte, net zoals een dokter zijn patiënten probeert te genezen. En ja: ‘gezondheid’ staat natuurlijk altijd centraal.
5. Sportcoach
Net als een sportcoach stel je schema’s op die je patiënten moeten volgen. Niet alleen op het gebied van sporten, maar uiteraard ook qua voeding. Plus: je motiveert hen om tot het uiterste te gaan.
6. Mental coach
Je moedigt je patiënten niet alleen aan om gezonder te eten, je helpt hen ook om hun nieuwe voedingsgewoontes op lange termijn vol te houden … Chapeau!
7. Psycholoog
Daarnaast bied je ook altijd een luisterend oor aan je patiënten, want het komt ook voor dat een ander probleem aan de basis ligt van de voedingsproblemen.
8. Kok(kin)
Het spreekt voor zich dat je heel vaak bezig bent met voeding, en ja: dus ook met koken. Je probeert voortdurend zelf nieuwe dingen uit, zodat je je patiënten nóg meer receptjes kunt bieden.
9. Schrijver / Schrijfster
Nee, het gaat niet om artikels of boeken, maar wel om schema’s, recepten en adviezen. En misschien wel een soort kookboek ;-).
10. Planner
Niet van evenementen natuurlijk, maar wel – en vooral – van je eigen afspraken. Je moet elke week je afspraken goed organiseren, zorgen dat je schema’s klaar zijn, … Het werk stopt nooit.
11. Telefonist
Dit geldt zeker voor zelfstandigen: je patiënten bellen om een afspraak te maken, voor een extra inlichting, … Jup, jij moet altijd bereikbaar zijn.
12. Administratief bediende
Als je zelfstandig diëtist bent, dan gaat het natuurlijk om facturen en formuleren voor mutualiteiten. Maar ook als je in een ziekenhuis werkt, moet je de dossiers van je patiënten beheren.
13. Geheimhouder
Want net als bijvoorbeeld dokters en apothekers ben je als diëtist gebonden aan het beroepsgeheim. Geen probleem voor jou!
14. Student
Oké, da’s misschien geen job in de strikte zin van het woord, maar wel een rol die jij moet blijven vervullen, je hele carrière lang. Want jij moet constant bijleren en de nieuwste ontwikkelingen volgen. Sterk!
15. Redder in nood
Want laten we eerlijk zijn: al deze jobs combineren, met de glimlach, en daarbij zoveel mensen helpen … Daar kan je alleen maar tonnen respect voor hebben!