Rijsttekort in Japan: Hittebestendige varianten worden topprioriteit

Japan kampt met een ernstig rijsttekort nadat extreem weer vorig jaar de oogsten heeft verwoest. De gevolgen zijn duidelijk merkbaar: lege schappen in supermarkten en rantsoeneringsmaatregelen. Om toekomstige problemen te voorkomen, zetten Japanse boeren nu in op hittebestendige rijstvariëteiten.

De hoge temperaturen en droge omstandigheden van afgelopen zomer hebben de rijstopbrengsten in belangrijke productieregio’s sterk verminderd. Hierdoor zijn de voorraden tot het laagste niveau in 25 jaar gedaald. Daarnaast heeft een recordaantal toeristen de vraag naar rijst verder verhoogd, wat de schaarste nog groter maakt.

De zoektocht naar hittebestendige rijstvariëteiten

In reactie op de toenemende hitte zijn Japanse boeren en onderzoekers op zoek naar veerkrachtigere rijstvariëteiten. De regering van Saitama heeft bijvoorbeeld een project gestart om rijst te ontwikkelen die beter bestand is tegen hoge temperaturen. Een van deze nieuwe variëteiten, ‘emihokoro’, wordt momenteel getest door lokale boeren. Dit initiatief onderstreept de noodzaak om de rijstteelt aan te passen aan de veranderende klimatologische omstandigheden.

Hitte kan namelijk het proces van zetmeelaccumulatie in rijstkorrels verstoren, wat leidt tot korrels met witte vlekken. Deze visuele schade vermindert de marktwaarde van de rijst. Om dit probleem te bestrijden, werkt het Saitama Agricultural Technology Research Centre aan het ontwikkelen van nieuwe rijstsoorten die beter bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Economische gevolgen en toekomstperspectieven

Het huidige rijsttekort heeft ook een aanzienlijke impact op de Japanse economie. De prijzen zijn gestegen tot het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, en supermarkten door het hele land hebben moeite om hun schappen gevuld te houden. Sommige winkels krijgen zelfs helemaal geen leveringen meer van groothandels. Dat meldt Reuters.

Klimaatverandering vormt op de lange termijn een serieuze bedreiging voor de rijstproductie in Japan. Onderzoekers voorspellen dat de opbrengst van padie tegen het einde van deze eeuw met wel 20 procent kan dalen als gevolg van hogere temperaturen en andere klimaatgerelateerde uitdagingen.

Meer
Lees meer...