Roemeense regering keurt schenking Patriot-raketsysteem aan Oekraïne goed

De Roemeense regering heeft besloten om een Patriot raketafweersysteem aan Oekraïne te schenken. Dit besluit komt in reactie op recente incidenten en maakt deel uit van een bredere NAVO-inspanning om Oekraïne te ondersteunen in het conflict met Rusland.

De coalitieregering van Roemenië heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in de schenking van een Patriot raketafweersysteem aan Oekraïne. Dat meldt Reuters. Dit voorstel is ter bekrachtiging naar het parlement gestuurd en zou binnenkort in werking kunnen treden. Het besluit is een direct antwoord op het herhaaldelijk binnendringen van Russische dronefragmenten in het Roemeense luchtruim en het voortdurende conflict in Oekraïne.

NAVO-ondersteuning

Roemenië is niet de enige NAVO-lidstaat die Oekraïne wil helpen met luchtverdedigingssystemen. In totaal hebben de NAVO-landen vijf Patriot-systemen en ander luchtverdedigingsmateriaal toegezegd aan Oekraïne. Het wetsvoorstel van Roemenië machtigt de regering om het Patriot-systeem formeel over te dragen zodra het parlement zijn goedkeuring heeft gegeven.

Naast de schenking aan Oekraïne zal de Roemeense regering ook een vervangende batterij aanvragen en ontvangen van de Verenigde Staten. De kosten voor deze transactie, inclusief belastingen en vergoedingen, worden geschat op ongeveer 60 miljoen dollar. Dit bedrag zal door Roemenië worden gedragen als onderdeel van hun inzet voor de veiligheid van de regio.

Patriot-raketsysteem

Roemenië kocht het Patriot-systeem van RTX Corp in 2017 voor een bedrag van 4 miljard dollar. Dit was destijds het grootste aankoopcontract in de geschiedenis van het land. Sinds de aankoop heeft Roemenië vier van de vijf beloofde systemen ontvangen. Het vijfde systeem wordt nu mogelijk geschonken aan Oekraïne, in lijn met de internationale inspanningen om Oekraïne te steunen tegen Russische agressie.

Meer
Lees meer...