Rusland dreigt met sancties voor Amerikaanse media na verkiezingscontroverse

Rusland reageert met strenge maatregelen tegen Amerikaanse media nadat de Verenigde Staten het land beschuldigen van inmenging in de aanstaande presidentsverkiezingen. De spanningen tussen de twee landen lopen verder op.

In reactie op de Amerikaanse beschuldigingen van verkiezingsinmenging heeft Rusland aangekondigd vergeldingsmaatregelen te nemen tegen Amerikaanse nieuwsorganisaties. Deze stap komt nadat de Verenigde Staten de Russische staatsomroep RT beschuldigden van pogingen om de presidentsverkiezingen van 2024 te beïnvloeden door middel van online content. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maken deze beschuldigingen deel uit van een bredere campagne om kritische stemmen wereldwijd het zwijgen op te leggen.

Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de Amerikaanse actie scherp. Ze betitelde het als een teken van de “afname van liberale democratieën”, waarbij zij stelde dat het Westen steeds intoleranter wordt tegenover afwijkende standpunten.

Dreiging van wederzijdse sancties

Moskou waarschuwde dat elke beperking van Russische journalisten in de Verenigde Staten zal worden beantwoord met soortgelijke maatregelen tegen Amerikaanse mediakanalen in Rusland. Rusland staat momenteel op de 162e plaats in de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders, terwijl de Verenigde Staten op de 55e plek staan. Ondanks de kritiek blijft het Kremlin vastberaden om eventuele beperkingen vanuit het Westen hard aan te pakken.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland de controle op de media verder aangescherpt. Dit heeft geleid tot de sluiting van diverse onafhankelijke nieuwsmedia en het labelen van veel journalisten als “buitenlandse agenten”. Voor veel westerse nieuwsorganisaties was dit aanleiding om hun activiteiten in Rusland te staken.

Spottende reactie van RT en Russische ontkenningen

RT, de Russische omroep die centraal staat in de controverse, reageerde met een spottende toon op de beschuldigingen. Het mediakanaal stelde sarcastisch dat hun betrokkenheid bij Amerikaanse verkiezingen even zeker is als “dood en belastingen”. RT heeft zijn operaties in de VS grotendeels stopgezet nadat verschillende televisiedistributeurs hun samenwerking hadden beëindigd na de invasie van Oekraïne.

De Russische overheid ontkent stelselmatig enige betrokkenheid bij buitenlandse inmenging. Eerdere rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten die Moskou beschuldigden van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, worden door het Kremlin weggewuifd. Russische functionarissen bekritiseren juist de Verenigde Staten voor vergelijkbare activiteiten in het buitenland.

Meer
Lees meer...