24 Russische oorlogsschepen zijn sinds 1 februari actief in de Japanse Zee. De Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi geeft te kennen dat het gaat om “ongewoon grote militaire oefeningen”.
“Het is ongebruikelijk dat Rusland in deze tijd van het jaar grootschalige militaire oefeningen houdt”, zei minister Kishi. “We volgen de activiteiten, ook die in verband met de situatie in Oekraïne, met grote bezorgdheid.”
De Japanse overheid heeft een document vrijgegeven met foto’s van de 24 Russische oorlogsschepen. Het ministerie van Defensie zei dat het gaat om onder andere torpedojagers, fregatten en onderzeeërs.
Rusland kondigde via staatspersbureau TASS op 1 februari aan dat schepen van zijn Stille Oceaanvloot zich klaarmaakten voor oefeningen in de Japanse Zee. “Ongeveer 20 gevechtsschepen en bevoorradingsschepen van de Stille Oceaanvloot gingen de zee op in het kader van de geplande marine-oefening in de Zee van Japan en de Zee van Okhotsk”, was de boodschap van de persdienst van de vloot.
De officiële motivering? “De bescherming van de Russische nationale belangen in de wereldoceaan en het tegengaan van bedreigingen voor de Russische Federatie vanuit zee- en oceaanrichtingen.” Het Russisch leger wordt dus niet enkel aan de grens met Oekraïne in hogere paraatheid gebracht.
“Passende stappen” mocht Rusland binnenvallen
Naast als andere mogendheden, pleegt ook Japan diplomatiek overleg over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Woensdag sprak Kishida Fumio, de premier van Japan, met Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Ze bevestigden hun steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne en zullen “in nauwe coördinatie blijven werken aan het bevorderen van de-escalatie”.
De Japanse premier sprak dinsdag ook met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. “Ik besprak de huidige situatie in de regio, veiligheidsuitdagingen, consolidatie van internationale inspanningen, vreedzame regeling via diplomatieke kanalen, infrastructuurprojecten”, schreef Zelenski over het gesprek op Twitter.
Kishida liet na dat laatste gesprek weten dat Japan “passende stappen” zou ondernemen, waaronder sancties, mocht Rusland Oekraïne binnenvallen.
De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi en de Russische minister van Economische Ontwikkeling Maksim Reshetnikov hebben dinsdag ook met elkaar gesproken. Hayashi riep naar verluidt op om de spanningen over Oekraïne te verminderen en een diplomatieke oplossing voor de kwestie te zoeken.
(evb)