In het Kremlin gebeurt elke dag wel iets. Of het nu om een ontslag, herschikking, ziekte of gepoogde moordaanslag gaat, telkens raakt Poetin iemand van zijn nauwe cirkel kwijt. Volgens geruchten zou Nikolai Patroesjev, de secretaris van de Nationale Veiligheidsraad en Poetins gedoodverfde opvolger, een hartaanval hebben gekregen.
Binnen het Kremlin zijn er veel stemmen die allemaal hun zegje willen doen. Dat betekent meteen ook veel mensen op wie dictator Vladimir Poetin de verantwoordelijkheid kan afschuiven als er zaken mislopen. Optie één is dan gewoon die mensen ontslaan.
Topgeneraals en strategen
Dat overkwam onder meer Alexander Dvornikov, die door Poetin uit Syrië werd gehaald om de Russische invasie van Oekraïne te leiden. Eind juni besliste de dictator echter om Dvornikov te ontslaan: de oorlog liep niet zoals hij wou. Ook Andrej Serdjoekov, de generaal die verantwoordelijk was voor het fiasco bij Hostomel, de voorstad van Kiev waar parachutisten van de elitetroep VDV zware verliezen leden, werd de laan uit gestuurd.
Naast de gewone ontslagen deinst het Kremlin er niet voor terug om slecht presterende toplui te arresteren. Op 19 april werd Vladislav Soerkov, het brein achter de invasie van Oekraïne, gearresteerd op verdenking van verduistering van overheidsgeld en corruptie. Met hem vlogen 150 agenten van de geheime dienst FSB de cel in: zij zouden de dienst saboteren en info lekken aan de Oekraïners. De bazen van de Fifth Service, de FSB-tak die actief was in Oekraïne, Sergej Beseda en zijn adjunct Anatoly Boljoek werden toen onder huisarrest geplaatst.
Vergiftigingen?
Het Kremlin deinst er echter niet voor terug om nog ingrijpender te werk te gaan. Zo zou minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, al sinds eind maart sukkelen met zijn gezondheid. Hij zou kampen met hartproblemen, een gerucht dat door de Rusland ontvluchtte ex-oligarch Leonid Nevzlin werd bevestigd: hij schreef dat Sjojgoe een hartaanval had gekregen, die niet helemaal natuurlijk kwam. Ook Sjojgoe, nochtans een jeugdvriend van de dictator, zou de schuld krijgen voor de mislukkingen in Oekraïne. Volgens geruchten zou Poetin de oorlog nu steeds meer met generaals zelf bespreken, waarbij zijn minister van Defensie langs de zijlijn staat toe te kijken.
Anatoli Tsjoebajs, een van de trouwste bondgenoten van Poetin, overkwam iets soortgelijks. Hij nam op 23 maart ontslag als speciale klimaatgezant van het Kremlin, omdat hij het niet eens was met Poetins invasie van Oekraïne. Op 1 augustus raakte bekend dat Tsjoebajs was opgenomen op intensieve zorgen in een Europees ziekenhuis.
De symptomen waaraan Tsjoebajs leed, kwamen sterk overeen met die van het Guillain-Barré-syndroom, een ziekte waarbij het immuunsysteem de eigen zenuwen aanvalt, met uiteindelijke verlamming tot gevolg. Het syndroom kan het gevolg zijn van een besmetting met Covid-19, het Zika-virus of het gevolg van een ademhalings- of maag-en-darminfectie. Toch kan kwaad opzet niet worden uitgesloten: de symptomen van een vergiftiging met arsenicum zijn nagenoeg dezelfde.
Met de mogelijke hartaanval van Nikolai Patroesjev, die als secretaris van de Nationale Veiligheidsraad Poetin adviseert inzake de oorlog, lijkt er dus een zoveelste Kremlin-intimi opzij te worden geschoven.
(ns)