Rusland spant twee zaken aan tegen Google voor het niet verwijderen van “verboden” misinformatie

Het Russische Roskomnadzor – verantwoordelijk voor het monitoren van de media in het land – heeft twee zaken aangespannen tegen Google, wegens het niet verwijderen van verboden informatie van zijn YouTube-platform. Ook zou het platform zich schuldig maken aan het schaamteloos promoten van misinformatie. YouTube is volgens de mediawaakhond ook een belangrijk platform geworden in de “informatie-oorlog” tegen Rusland.

“Het Amerikaanse platform van Alphabet maakt openlijk de verspreiding van valse inhoud mogelijk, die onnauwkeurige informatie bevat over het verloop van de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne”, aldus Roskomnadzor in een verklaring.

YouTube heeft zogenaamde “verboden informatie” namelijk niet van zijn videoplatform verwijderd, waardoor het kanaal volgens de Russische autoriteiten een informatiesysteem van misinformatie in stand houdt. 

Alphabet kan een boete van maximaal 20 procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf in Rusland tegemoet zien en heeft nog niet officieel gereageerd op het nieuws.

Westerse media onder druk

Rusland heeft de toegang tot Twitter en de platformen van Meta serieus beperkt sinds de inval van Oekraïne op 24 februari. Ook YouTube staat flink onder druk, omdat het kanaal de door Rusland gefinancierde staatsmedia heeft geblokkeerd. 

Daarnaast verwijt de Russische mediawaakhond de videodienst van het verspreiden van bedreigingen tegen Russische burgers. Advertenties die er te zien zijn roepen volgens Roskomnadzor namelijk op om de communicatiesystemen van de Russische en Wit-Russische spoorwegennetwerk te saboteren. “De acties van YouTube zijn van terroristische aard en bedreigen het leven en de gezondheid van Russische burgers”. 

Extremistische activiteiten

Vorige week zei Rusland nog dat Meta zich schuldig maakt aan “extremistische activiteiten”, iets wat de advocaat van het bedrijf, Victoria Shakina, ontkent in de rechtbank van Moskou. De rechtbank besloot echter om de openbare aanklager in het gelijk te stellen, waardoor de “uitspraak onmiddellijk van kracht is”, zo las rechter Olga Solopova tijdens de uitspraak voor. Meta mag dus niet meer als bedrijf in Rusland opereren.

Het is momenteel onduidelijk welke exacte gevolgen de aanduiding nog meer zal hebben voor Meta. Russen die advertenties proberen te kopen bij Facebook of Meta-aandelen verhandelen, lopen mogelijk het risico te worden beschuldigd van het financieren van een terroristische organisatie. De rechtbank beweerde in zijn uitspraak wel dat het louter gebruik van de apps niet zal leiden tot een individuele vervolging.

Rusland begon eind februari de toegang tot Facebook deels te blokkeren en richtte later zijn pijlen op Instagram. Als reactie op de blokkade creëerden Russische ontwikkelaars een eigen Instagram-kloon voor het delen van foto’s.

(mah)

Meer
Lees meer...