San Francisco heeft een opvallend plan gelanceerd om het toegenomen wapengeweld te verminderen. De Amerikaanse stad gaat inwoners die een verhoogd risico vormen om betrokken te raken bij gewelddadige misdaden 300 dollar (250 euro) per maand geven als ze uit de problemen blijven.
Net als veel steden in de Verenigde Staten kampt ook San Francisco met toegenomen wapengeweld. De stad met zo’n 875.000 inwoners telde in de eerste helft van 2021 al 119 slachtoffers van schietpartijen, dubbel zoveel als in de eerste helft van 2020. 21 van hen kwamen om het leven. Ook dat is een stijging in vergelijking met de vorige jaren.
Kleine groep criminelen verantwoordelijk voor wapengeweld
Uit een analyse in opdracht van de politie van San Francisco blijkt een kleine groep jonge criminelen verantwoordelijk voor het merendeel van dat wapengeweld. Het is hen dat de stad probeert te bereiken met hun nieuw initiatief Dream Keeper Fellowship dat in oktober als proefproject van start gaat.
Tien inwoners van San Francisco waarvan de autoriteiten denken dat ze het meeste risico lopen om iemand neer te schieten of neergeschoten te worden, krijgen daarbij voor 300 dollar aan vouchers per maand. De deelnemers worden via het Street Violence Intervention Program (SVIP) ook gekoppeld aan een life coach die hen moet helpen de juiste keuzes te maken en in contact brengt met wat ze nodig hebben. Door bijvoorbeeld naar sollicitatiegesprekken te gaan of consequent af te spreken met hun coach kunnen de deelnemers nog eens 200 dollar (170 euro) extra krijgen per maand.
Tegen het einde van het jaar hoopt de stad het initiatief uit te breiden naar dertig personen. Volgens David Muhammad, uitvoerend directeur van het National Institute for Criminal Justice Reform, komen in San Francisco zo’n 200 à 300 mensen in aanmerking voor het programma. Hij hoopt daarvan jaarlijks ongeveer 75 te helpen. In andere Amerikaanse steden, zoals Richmond, bleken gelijkaardige initiatieven alvast een positief effect te hebben.
“Oorzaken aanpakken”
“Wat we eigenlijk doen, is proberen de oorzaken van een deel van wat er gebeurt aan te pakken”, zegt Sheryl Davis, een voorstander van het programma en uitvoerend directeur van de Mensenrechtencommissie aan San Francisco Examiner. “Zesduizend dollar per persoon, als je het jaarlijks bekijkt, is niets als het helpt om criminele activiteiten af te schrikken in vergelijking met de hoeveelheid geld die het kost om iemand op te sluiten, laat staan de impact van de activiteit zelf.”
Ook burgemeester London Breed toonde zich in het verleden al een groot voorstander van het Dream Keeper Initiative. “Mijn wens is om geweldplegers te pakken te krijgen, niet alleen door ze te arresteren, maar door ze te pakken te krijgen en uit te vinden of ze bereid zijn om samen met ons te werken aan een alternatief”, zei ze toen.
Kritiek
Tegenstanders van het plan noemen het een gimmick en beschuldigen autoriteiten ervan om criminelen te belonen door ze geld te geven. “Voor veel criminelen zal het al in oktober Kerstmis zijn”, zei activist en dominee Eugene Rivers op Fox News.