Saoedi’s blijven Russisch lidmaatschap OPEC+ steunen: “Wereld moet oliekartel waarderen”

Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olie-exporteur, heeft, bij monde van z’n energieminister, te kennen gegeven dat het Rusland blijft bijstaan als lid van het oliekartel OPEC+. Prins Abdulaziz bin Salman sprak tegenover de Financial Times zijn steun uit voor het oliebondgenootschap met de Russen, ondanks de economische sancties die door het Westen tegen het Russische regime zijn ingesteld.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen kijkt in de richting van het oliekartel OPEC+ (OPEC met Rusland en bondgenoten) om iets te doen aan de stijgende olieprijzen. De leden van het kartel kunnen immers beslissen om de productie te verhogen en zo de prijs te drukken. Nu de in april 2020 ingestelde quota voor de olieproductie over drie maanden aflopen, staat een bespreking over nieuwe quota op de agenda.

Saoedi-Arabië, de de facto leider van OPEC en ’s werelds grootste olie-exporteur, coördineert sinds 2016 de olieproductiequota met Rusland, via OPEC+.

Het streng islamitische koninkrijk tracht een neutrale weg te bewandelen sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft sinds de invasie tweemaal met Poetin gesproken. Deze maand feliciteerden hij en koning Salman de Russische leider op de dag dat de Russen de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdachten.

Wereld moet oliekartel “waarderen”

De Saoedi’s hebben dus te kennen gegeven dat ze Rusland zullen bijstaan als lid van de OPEC+-alliantie. Dit ondanks de verscherping van de westerse sancties tegen Moskou en een mogelijk Europees verbod op de invoer van Russische olie.

Zo vertelde de Saoedische energieminister Prins Abdulaziz bin Salman zondag aan de Financial Times (FT) dat Riyad hoopt “een overeenkomst uit te werken met OPEC+ (…) waartoe ook Rusland behoort”. Hij benadrukte dat de “wereld” het oliekartel in zijn huidige vorm “moet waarderen”.

De regeringsfunctionaris wierp ook op dat het te vroeg was om te zeggen hoe een nieuwe overeenkomst eruit zou kunnen zien, gezien de onzekerheden op de markt. OPEC+ zal de productie wel verhogen “als de vraag er is”, klonk het. Maar: “Met de ravage die je nu ziet is het te voorbarig om te proberen een overeenkomst te sluiten”, aldus de prins.

Overigens zijn de Saoedi’s niet alleen in hun uitgesproken steun voor Rusland in het oliekartel. Ook de energieminster van de Verenigde Arabische Emiraten, Suhail Al Mazrouei, drong er onlangs op aan om Rusland niet uit te sluiten van OPEC+. “Wie kan de olieproductie van Rusland vervangen?” aldus de minister.

Overeenkomst

De oliealliantie heeft zich gehouden aan zijn overeenkomst voor 2020, volgens welke de leden van de alliantie de totale olieproductie elke maand met het bescheiden bedrag van 430.000 vaten ruwe olie per dag verhogen.

  • Maar de Russische productie is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne gedaald van ongeveer 11 miljoen vaten per dag in maart tot een gemiddelde van 10 miljoen vaten per dag in april, volgens gegevensverstrekker OilX.
  • Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat de productie nog verder kan dalen – tot wel 3 miljoen vaten per dag – als westerse mogendheden strengere strafmaatregelen opleggen om de Europese afhankelijkheid van Russische energie af te bouwen.
  • In dat kader ligt onder meer een Europees verbod op Russische olie ligt op tafel. India heeft echter de Russische olie-invoer verhoogd sinds het begin van de oorlog.

Verzet

Riyad verzet zich tegen de westerse druk om de productie van ruwe olie te verhogen om de prijzen te doen dalen. Leidinggevenden van de Golfstaat houden vol dat er geen aanbodtekort is.

Prins Abdulaziz legde in het interview de schuld voor de hoogoplopende prijzen aan de benzinepompen bij een gebrek aan wereldwijde raffinagecapaciteit, en bij belastingen.

“De bepalende factor voor de markt is de raffinagecapaciteit, en hoe je die ontsluit”, liet hij optekenen door de FT. “Ten minste de laatste drie jaar is de hele wereld ongeveer 4 miljoen vaten raffinagecapaciteit kwijtgeraakt, waarvan 2,7 miljoen alleen al vanaf het begin van de coronacrisis.”

Politiek buiten

Daarnaast zei de energieminister dat politiek buiten OPEC+ moet worden gehouden. Hij betoogde dat de alliantie nodig zal zijn om in de toekomst “ordelijke aanpassingen” tot stand te brengen, te midden van de onzekerheid over coronalockdowns in China, de wereldwijde groei en de bevoorradingsketens.

Hij zei dat, om de knelpunten in de productie en de raffinagecapaciteit te verlichten, de regeringen de industrie moesten aanmoedigen om in koolwaterstoffen te investeren – zelfs nu landen en masse overschakelen op schonere energiebronnen.

“In deze situatie dient (…) de maskerade en de zogenaamde politieke correctheid opzij te worden geschoven (…) Het gaat erom dat we ons proberen te verhouden tot de bestaande realiteit en daar remedies voor vinden.”

(am)

Meer
Lees meer...