Left Right
scrollTop top

Schaamtelijk: dit logo ontwierp PXL Hogeschool voor zo’n 1.000 euro, Brussel gooide er voor BXL 80.000 euro tegenaan


Schaamtelijk: dit logo ontwierp PXL Hogeschool voor zo’n 1.000 euro, Brussel gooide er voor BXL 80.000 euro tegenaan

Behoorlijk pijnlijk: een peperduur nieuw logo voor de stad Brussel, dat naar ’t schijnt 80.000 euro zou gekost hebben. En bovendien nog héél dicht tegen plagiaat, want de Hasseltse hogeschool PXL wil dat Brussel het logo intrekt. Zelf lieten de Hasselaars hun logo maken voor nauwelijks meer dan 1.000 euro.

Misschien moeten ze in Brussel ook maar een beroep doen op een designbureau uit Hasselt. Dat is de schampere commentaar die vandaag te lezen staat in de krant Het Belang van Limburg. Daarin maakt de directeur van de PXL Hogeschool Limburg zich boos. “De gelijkenissen met ons logo zijn te groot”, zegt directeur Ben Lambrechts. De school wil dat het Brusselse stadsbestuur het logo te herbekijkt.

Bakken kritiek

Brussel lanceerde vorige week een nieuw logo, en ondertussen is er al een pak kritiek gekomen. Het lijkt een beetje op een Batman, maar vooral, het overlapt dus gigantisch met dat van de hogeschool uit Limburg. Voor Brussel zijn het de witte letters BXL op een zwarte achtergrond in een cirkel en een afbeelding van aartsengel Michaël, de patroonheilige van de stad. “Onze hogeschool trekt studenten uit heel het land aan, vooral voor onze unieke opleiding Pop- en rockmuziek. We hebben niets tegen de benaming BXL, en willen hierin ook geen standpunt innemen. Maar we vinden dat hun logo qua vorm, typografie en kleurgebruik te sterk lijkt op dat van onze hogeschool.

Maar los van die discussie is er de prijs. 80.000 euro volgens insiders in de Franstalige media. Burgemeester Yvan Majeur (PS) ontkende dat bedrag op de Bel RTL Radio, maar maakt niet duidelijk hoeveel het dan wel is. En het cijfer van 80.000 blijft circuleren. Het PXl logo, ontwikkeld door het Hasseltse bureau Hands, dat gekoppeld is aan de opleiding grafisch ontwerp en de dienst communicatie van Hogeschool PXL, deed het voor iets meer dan 1.000 euro. Pijnlijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618