Schokkend IS-handboek duikt op: 27 tips over behandeling en verkrachting van seksslavinnen

Islamitische Staat heeft een pamflet vrijgegeven met daarin een soort handleiding over hoe de strijders slavinnen moeten gevangennemen, behandelen en misbruiken. Het stelt onder meer dat niet-moslim zijn genoeg is om als slavin te worden behandeld, en dat seks is toegestaan met meisjes die de puberteit nog niet hebben bereikt.

Hoewel de herkomst niet onafhankelijk kon worden vastgesteld, wordt verondersteld dat de lijst werd geprint op 3 december door eigen IS-drukkers namens het ‘Departement voor Onderzoek en Fatwa’ van de moslimextremisten. De tekst, die werd vertaald door het Middle East Media Research Institute in Washington DC, kan volgens de anti-extremismedenktank Quilliam getraceerd worden naar enkele van de meest actieve propagandisten van IS.

Onderzoekers van het Onderzoekscentrum voor Gender en Geweld van de Universiteit van Bristol meldden vorige maand dat IS meer dan 2.500 vrouwen had gevangengenomen van de Jezidi-religieuze minderheid in Irak en Syrië, terwijl nog minstens 4.600 anderen vermist zijn. Nazand Begikhani van het centrum zei CNN dat de vrouwen “worden behandeld als vee”, meldt The Independent.

Slechts bezit

Het pamflet maakt op bijzonder schokkende wijze duidelijk hoe dat in de praktijk gebeurt, en hoe de extremisten dat onmenselijke gedrag inpassen in hun verknipte interpretatie van de islam. Om te beginnen vinden ze het dus toegelaten om niet-moslims gevangen te nemen, omdat ongeloof volgens hun islam genoeg reden is om van iemand een slaaf te maken. Voor afvallige vrouwen die geboren zijn als moslim neigt IS “de consensus te volgen” dat dat eerder verboden is.

De regels over de behandeling van de slaven zijn walgelijk. Zo is het toegelaten een slavin meteen te verkrachten nadat ze “in bezit wordt genomen”. Wanneer ze nog maagd is althans, anders moet eerst “haar baarmoeder worden gereinigd”. Bovendien is het toegelaten gemeenschap te hebben met een slavin die de puberteit nog niet heeft bereikt “als ze geschikt is voor gemeenschap”, zonder te verduidelijken wat dat betekent.

getty

Slavinnen mogen worden verkocht, gekocht en weggegeven, want “ze zijn slechts bezit”. Zwangere slavinnen mogen dan weer niet worden verkocht. Slaan mag ook, en het pamflet verduidelijkt ook welke vormen toegelaten en verboden zijn. Zo is het bijvoorbeeld verboden de slavin in het gezicht te slaan, en is ook martelen niet toegestaan. En slavinnen die weglopen moeten gestraft worden op een manier die anderen zoals haar doet afzien van een ontsnapping.

De volledige vertaling vind je op de site van het Middle East Media Research Institute.