De regering wil het aantal schoolverlaters zonder diploma naar omlaag krijgen, en dat gaat ze proberen door de inschakelingsuitkering voor hen te schrappen. Volgens De Morgen kan iemand jonger dan 21 die zijn middelbaar onderwijs niet heeft voltooid ook geen aanspraak meer maken op die inschakelingsuitkering (de vroegere wachtuitkering).
Volgens de cijfers van 2010 zou maar liefst 14 procent van de jongeren de secundaire school zonder diploma verlaten. Veel te veel, vinden ze in de regering-Michel. En dus moeten er maatregelen genomen worden om die uitvloei tegen te gaan. En de beste manier volgens de regering is om actie te ondernemen waar de jongeren het echt voelen: in hun portefeuille.
Wie jonger is dan 21 moet voldoen aan “diplomavereisten”, staat in het regeerakkoord. Maar wat die vereisten exact zijn, was nog niet duidelijk. Maar vandaag schrijft De Morgen dat de regering zelf orde op zaken heeft gesteld. Het is niet meer voldoende om de tweede graad van het secundair onderwijs te hebben voltooid om aanspraak te kunnen maken op een inschakelingsuitkering. Nee, iedereen die jonger is dan 21 zal vanaf 1 september een diploma op zak moeten hebben om die uitkering nog te krijgen.
Kansarme jongeren
Een groot deel van de schoolverlaters zonder diploma bestaat uit kansarme jongeren. Ook zij dreigen nu naar het OCMW geduwd te worden, want daar zouden ze wel nog een uitkering kunnen krijgen. Het is wel duidelijk dat net de jongeren die het al zo moeilijk hadden, het nu met nog minder zullen moeten doen. De vakbonden vinden de maatregel dan ook te streng, omdat “heel wat jongeren niet de capaciteiten hebben om hun diploma te behalen”.