Er zijn vreselijke verhalen opgedoken over de omstandigheden in fabrieken in Maleisië waar toestellen van Samsung en Panasonic worden gemaakt. Arbeiders uit Nepal zouden er met valse beloftes naar gelokt worden en onder vreselijke omstandigheden moeten werken.
De fabrieken in Maleisië halen goedkope arbeiders uit Nepal om bij hen te werken. Voor ze mogen beginnen werken moeten ze 1.160 euro betalen aan de firma die alles regelt voor hen. Als ze aankomen in Maleisië pakt de fabriek hun paspoort af zodat ze niet meer weg kunnen. Dan moeten ze 14 uur per dag werken aan 150 euro per maand om hun schulden af te betalen.
Als ze vroeger willen stoppen moeten ze boetes betalen van zo’n 500 euro en worden ze met de dood bedreigd. Het zijn allemaal vreselijke verhalen die de Britse krant The Guardian verzameld heeft over fabrieken waarin toestellen van Samsung en Panasonic gemaakt worden.
Onderzoek
Samsung en Panasonic zeggen van niets te weten. Het probleem is dat de arbeiders niet rechtstreeks voor hen werken, maar in onderaanneming. Grote bedrijven werken in landen als Maleisië vaak op die manier omdat dat goedkoper is. Zo hebben ze wel geen controle op de arbeidsomstandigheden en daar wordt misbruik van gemaakt. “We onderzoeken momenteel al onze onderaannemingen in Maleisië en zullen de samenwerking stoppen als blijkt dat ze arbeiders uitbuiten”, zegt een woordvoerder van Samsung aan The Guardian.
Volgens Human Right Watch zijn Samsung en Panasonic wel schuldig. “Bedrijven die samenwerken met fabrieken in Maleisië moeten weten dat zo’n praktijken hier normaal zijn”, zegt adjunct-directeur Phil Robertson beschuldigend in The Guardian. Onderzoek uit 2014 toonde aan dat ongeveer één derde van de arbeiders in Maleisië uitgebuit wordt en sindsdien is er dus nog niet veel veranderd.
Samsung and Panasonic accused over supply chain labour abuses in Malaysia https://t.co/K9LOAhp5oh
— The Guardian (@guardian) November 21, 2016