Enkele maanden geleden verscheen ‘The Mist’ op Netflix, een serie over een mysterieuze mistlaag die over een Amerikaans stadje komt te hangen. Bewoners blijven beter binnen, want de mist doet vreemde dingen met een mens. Meestal overleef je het niet als je te lang wordt blootgesteld. Het wordt snel duidelijk dat er zich iets verschuilt in de mist. Op en top Stephen King, en wat ons betreft ideaal voor een spannend weekendje bingewatchen.
Laten we beginnen met eerlijk te zijn: als je geen fan bent van horror of thriller à la Stephen King, dan hoef je deze serie niet te zien. Het is zeker geen staaltje van hoogstaande televisie. Dat verklaart ook meteen de bijzonder zwakke IMDb-score van 5,4 op 10. Een vervolg komt er ook al zeker niet, want de serie werd niet verlengd voor een tweede seizoen. Waarom we ze dan toch in deze rubriek opnemen? Omdat de serie wel ideaal is om na een drukke werkweek het verstand op nul te zetten en enkele afleveringen op rij te bingewatchen. Na tien afleveringen ben je er trouwens doorheen, dus je bent er snel mee klaar.
Stephen King
Los van de serie is het verhaal op zich typisch Stephen King. De man die vorig jaar nog in de ban was van onze Beau Séjour kan er natuurlijk zelf ook wat van om mysterie en spanning te creëren. In dit geval volgen we enkele personages die plots met een vreemde mist geconfronteerd worden. Centraal staat een gezin dat in het dorp scheef wordt bekeken, nadat hun dochter het slachtoffer is geworden van verkrachting. Ze wijzen immers haar date met de vinger zonder dat ze concrete bewijzen hebben.
Die spanningen worden uitvergroot wanneer de bewoners tot het uiterste van hun menselijke eigenschappen worden gedreven door de mist. Plots hangt die mist daar en wie eraan wordt blootgesteld heeft meestal maar enkele seconden meer te leven. De mist leidt ook tot allerlei hallucinaties, en de overlevenden beseffen dat ze moeten schuilen. Het gezin in het verhaal wordt daardoor uit elkaar gedreven. Moeder (Eve) en dochter (Alex) komen in een winkelcentrum vast te zitten, waar de meerderheid van het dorp zich lijkt te bevinden. Daar ontstaan al gauw twee kampen.
De vader, Kevin Copeland, gaat intussen op zoek naar gezin en waagt zich dus regelmatig door de mist. Hij krijgt daarbij het gezelschap van enkele andere personages die een centrale rol zullen spelen. Eén van hen is een militair die niet meer weet wie hij is en wat hij daar precies doet. Hij trekt al gauw de aandacht van een vrouw die met een drugsverslaving te kampen heeft. Ook bij het gezelschap: Adrian, een vreemde jongen die het goed kan vinden met de dochter van Kevin.
Mysterieuze personages
Uiteindelijk komen ze in een kerk terecht, waar nog meer personages op het toneel verschijnen. Daar leren we de mysterieuze Frances kennen, een vrouw die door de mist net weduwe is geworden. Maar wat vreemd is: de mist lijkt geen vat op haar te hebben. Al gauw krijgt ze het aan de stok met de priester van de kerk, die in de mist het werk van de duivel ziet en gelooft dat God hen hiertegen zal beschermen.
Het is moeilijk om personages te bespreken, aangezien we in Agatha Christie-stijl te maken krijgen met een afvalrace. Wie overleeft het langst? De mist blijkt immers nog dodelijker te zijn dan een wereld vol zombies zoals in The Walking Dead. De drie personages die we traditioneel in deze rubriek eruit pikken, spelen om uiteenlopende redenen dus een hoofdrol. Hoelang ze het echt uitzingen, verklappen we niet.
3 personages om te zien:
1. Kevin Copeland (Morgan Spector)
Ieder verhaal heeft een soort held nodig, waarvan je voelt dat hij lang genoeg in leven moet blijven. Kevin is de vader des huizes en is op zoek naar zijn gezin. Hij wordt een beetje de leider van de groep die met hem meereist. Hij weet niet wat er allemaal aan de hand is, maar zijn instinct drijft hem naar buiten om zijn vrouw en dochter te vinden.
We moeten wel bekennen dat hij voor een held toch een beetje eenvoudig is. Misschien is dit in het boek helemaal anders, maar Kevin komt niet altijd over als de man die je in zo’n noodsituatie zou volgen. Niet zoals Rick in The Walking Dead, die wel een heel uitgebalanceerd personage geworden is.
Heeft dat dan ook een beetje met de acteur te maken? Dat willen we niet gezegd hebben. De rol wordt gespeeld door Morgan Spector. Je kan hem gezien hebben in de HBO-reeks Boardwalk Empire, waar hij Frank Capone speelde.
2. Nathalie Raven (Frances Conroy)
Aan bizarre personages geen gebrek in The Mist. Al lijkt Nathalie aanvankelijk een normaal oud vrouwtje. Wanneer de mist verschijnt verandert ze helemaal. Binnen de muren van de kerk gaat ze de strijd aan met het traditionele geloof, terwijl zij de kant van de natuur lijkt te kiezen. Alsof zij wel beseft waarom de mist buiten hangt, en uiteindelijk heeft ze hem ook meermaals overleefd.
Nathalie trekt de groep als een soort sekteleider met zich mee, want de meeste mensen weten nu eenmaal niet meer wie ze moeten volgen en geloven. Daarbij zaait ze zelf ook dood en verderf.
Actrice Frances Conroy heeft een Golden Globe in haar kast staan, die verdiende ze voor haar als Ruth in de dramaserie Six Feet Under. Ze was destijds meteen één van de favoriete actrices van Woody Allen, die haar in meerdere films liet opdraven. De laatste tijd zijn horrorrollen haar niet vreemd.
3. Adrian Garf (Russell Posner)
Dit is zo’n personage waarbij je meteen voelt dat er iets niet klopt. Adrian is sowieso een vreemde jongen, maar hij lijkt het wel goed te kunnen vinden met de dochter van Kevin. Zijn rol wordt doorheen het verhaal steeds groter. Het grootste deel van de tijd reist hij mee met de groep van Kevin, die hem eigenlijk als een deel van zijn gezin beschouwt. Adrian heeft thuis immers geen stabiel gezin.
Russell Posner is één van de jongste acteurs in de cast. Hij heeft bijgevolg nog geen uitgebreid cv, maar was toch al in enkele films en series te zien. Vorig jaar had hij nog een klein rolletje in de HBO-reeks The Deuce.
Waarom kijken?
Zoals we al stelden, moet je wel een beetje fan van dit genre zijn. Je kan de serie vergelijken met Under the Dome, nog een reeks die gebaseerd is op een boek van Stephen King. Maar The Mist is bij momenten wel iets bloediger, al valt dat allemaal nog goed mee voor een horrorverhaal. Mogelijk zouden dit soort series van een vernieuwde fanbasis kunnen genieten dankzij het fenomeen Stranger Things, dat horror plots toegankelijk maakte voor de hele familie.
Hoor jij daar ook bij, dan ga je The Mist misschien ook wel een spannende en goede reeks vinden. Maar het is geen Stranger Things, dus minstens evenveel kijkers zullen al weg zijn voor de mist de kans krijgt om op te trekken. The Mist is zo’n reeks waarvan we niet goed weten waar we ze moeten plaatsen. Op geen enkel vlak is het een uitschieter, maar toch heeft ze de juiste ingrediënten om ons aan het scherm gekluisterd te houden. Qua inhoud missen we soms ook wel een paar extra elementen die de serie een eigen plaats naast het boek hadden kunnen bieden.
Toch past ze perfect in onze bingewatchrubriek, want daarvoor is de serie het meest geschikt. Tijdens een koude winteravond gezellig samen onder een warm dekentje kruipen en de spanning op je af laten komen. Check misschien wel even het weerbericht, want als het de ochtend nadien mistig zou zijn, durf je misschien een heel weekend niet meer buitenkomen. In dat geval hebben we overigens nog een pak andere goede series voor je om te bingewatchen …