Je hebt ’t misschien wel al eens gezien op straat: vrouwen worden nagefloten of gewoonweg uitgescholden. Iemand wordt in elkaar geslagen. En niemand doet iets. In Brussel zijn vooral vrouwen en holebi’s slachtoffer van (verbaal) geweld, en daar wil de stad nu paal en perk aan stellen. Daarom is er een campagne lopende die wel wat wenkbrauwen zal doen fronsen.
“Hoer”, “slet”, de woordjes die de gigantische Scrabble-letters vormen zijn niet mooi en doen best wat mensen schrikken. Maar je hoort ze ook wel vaker als je ’s avonds in de buurt van het Sint-Goriksplein of zelfs overdag in de Nieuwstraat rondloopt. En dan mag je er wel van schrikken: niemand doet er wat aan. Vooral vrouwen en holebi’s worden lastiggevallen in de hoofdstad, maar Brussel heeft er genoeg van. Daarom heeft het de hulp nodig van voorbijgangers.
Vandaar dat de scrabble-letters door de stad wandelen. Om mensen aan te moedigen om in te grijpen als ze iets zien of horen dat niet door de beugel kan. “Elke Brusselaar die geweld tegen vrouwen en holebi’s serieus neemt, kan zijn stem laten horen”, zegt Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen. “Vaak als er één iemand iets zegt, volgen de anderen. Zo komen we tot een duurzame mentaliteitswijziging in Brussel en geven we seksistisch geweld niet langer vrij spel.”
Hoe reageer je op seksuele intimidatie of geweld?
Maar hoe reageer je dan op seksuele intimidatie zonder jezelf in gevaar te brengen? Je kan bijvoorbeeld het slachtoffer aanspreken zonder zelfs maar oogcontact te maken. Als er feiten moeten gemeld worden bij de politie, leg dan een getuigenis af. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor mannen. Want door het stellen van een voorbeeld en te reageren, geven ze een teken dat dit gedrag niet ok is.
Seksuele intimidatie is geen randfenomeen. Onderzoek toont aan dat 30% van de vrouwen al eens slachtoffer was van geweld, 60% van seksuele intimidatie en maar liefst 90% van de holebi’s ondervonden al fysiek of seksueel geweld. Dat is te veel voor een progressieve stad. De Scrabble-letters openen op z’n minst het gesprek.