‘Small Things Like These’, van Tim Mielants en met Cillian Murphy, krijgt trailer

De veelbelovende film Small Things Like These heeft een eerste trailer gekregen. Het gaat om de eerste film van Cillian Murphy sinds zijn enorme succes met Oppenheimer. Bovendien is de film van de hand van de Belgische regisseur Tim Mielants.

Cillian Murphy kende in 2023 een voorlopige bekroning van zijn al heel mooie carrière. Als titelpersonage in de zeer succesvolle film Oppenheimer maakte hij heel wat indruk en sleepte hij ook een Oscar in de wacht. Sindsdien was het even stil rond de Ierse acteur, maar binnenkort keert hij terug naar het grote scherm.

Belgische regisseur

Dat doet hij in een film van de Belgische regisseur Tim Mielants, die in 2016 al samenwerkte met Cillian Murphy in een seizoen van Peaky Blinders. Voor Tim Mielants is Small Things Like These zijn derde langspeelfilm, na De Patrick en WIL

Small Things Like These is een verfilming van de gelijknamige roman van Claire Keegan, bekend van haar kortverhaal Foster, dat eerder werd omgezet naar de film The Quiet Girl.

Magdalena-wasserijen

Het verhaal speelt zich af in een kleine havenstad in Ierland tijdens de jaren ’80, een tijd waarin de katholieke kerk een sterke greep op de gemeenschap had. Het hoofdpersonage, Bill Furlong, een kolenhandelaar en vader van vijf dochters, leidt een eenvoudig leven. Zijn dagelijkse routine wordt abrupt doorbroken wanneer hij een schokkend geheim ontdekt in een nabijgelegen klooster, gerund door zuster Mary. Deze ontdekking zet Bill aan het denken over zijn eigen passiviteit en de stilzwijgende goedkeuring die hij geeft aan onrecht.

De film raakt, zonder het direct te benoemen, aan de beruchte misstanden in de Magdalena-wasserijen. Deze instellingen, waar vrouwen onder schrijnende omstandigheden werden vastgehouden, zijn een pijnlijk hoofdstuk in de Ierse geschiedenis. In 2013 bood de Ierse overheid officieel excuses aan aan de tienduizenden vrouwen die slachtoffer waren van dit systeem.

Film Fest Gent

Naast Cillian Murphy bestaat de cast ook nog uit Emily Watson (Breaking the WavesChernobyl). Zij speelt de rol van Sister Mary en werd daarvoor al bekroond op het filmfestival van Berlijn.

Small Things Like These is begin oktober ook de openingsfilm op Film Fest Gent. Begin november verschijnt hij ook in de cinema.

Bekijk hier de trailer van Small Things Like These:

Meer
Lees meer...