Het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie heeft een 14-jarig Syrisch meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof. Op het moment dat ze werd beschoten, dreigde ze zichzelf te verwonden en was ze niet echt een gevaar voor andere aanwezigen.
Volgens De Standaard verbleef het meisje samen met drie broers en een zus in de jeugdinstelling Jacob Jordaens, in de buurt van het Antwerpse stadspark. Zondag 1 november had ze de instelling tegen de regels in verlaten en toen ze ’s avonds terugkwam, kwam het tot een “zeer heftige woordenwisseling die ontaardde in fysieke agressie, ook tegenover de begeleiders”. Een broer van het meisje mengde zich in het dispuut.
Op een gegeven moment kon het 14-jarige meisje een glas bemachtigen en sloeg ze het kapot. Met de scherven begon ze zichzelf te verwonden en bedreigde ze andere personen in de zaal. Daarom besloten de begeleiders bijstand in te roepen van de Antwerpse lokale politie. Die stuurde niet één maar twee patrouilles plus het Snelle Respons Team (SRT) van de lokale politie arriveerde. Dat team werd opgericht om “terroristen met kalasjnikovs” te bestrijden en is uitgerust met oorlogsmunitie en speciale helmen.
Less Lethal Weapon
Het SRT besloot om het meisje neer te schieten met een LLW (less lethal weapon) dat een kogel afschiet die bestaat uit metaal en verf. Op het moment dat ze werd beschoten, was ze volgens de informatie van De Standaard niet echt een gevaar voor de andere aanwezigen. Haar broers en zus waren toen ook al ergens anders.
Het meisje werd geraakt in de buik en met lichte verwondingen overgebracht naar de spoedafdeling van het Sint-Vincentiusziekenhuis. Momenteel zou ze in een psychiatrische instelling voor volwassenen verblijven.
“Er is specifiek op de heup gemikt”
“Toen de patrouille ter plekke kwam, hebben ze het meisje gevraagd om het wapen (de glasscherf dus) neer te leggen. Dat gebeurde niet. Het SRT kwam ter plekke en zij hebben de vraag herhaald. Toen het meisje ermee dreigde haar polsen over te snijden, werd gezocht naar een oplossing. Pepperspray kon niet, want te riskant. Voor de wapenstok moest de politie te dicht bij het meisje gaan en het risico op een letsel bij haar was te groot. De keuze is gevallen op het less lethal weapon omdat dat voor iedereen het veiligst was. Ook voor het meisje. Er is specifiek op haar heup gemikt”, zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie.
Het Agentschap Jongerenwelzijn en de instelling zelf keuren de ingreep van de politie af.