Heb je een afspraak voor een sollicitatiegesprek? Voor die dag is aangebroken, kun je enkele puntjes nagaan om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt. Daarom, speciaal voor jou: de onmisbare checklist.
VOORAF
- Verzorg je kledij, afhankelijk van de dresscode van het bedrijf. Sommige bedrijven vragen namelijk van hun medewerkers dat ze zich kleden volgens een bepaalde stijl. Ga na welke. Speel op safe en doe voor een sollicitatiegesprek altijd iets meer moeite dan normaal. Na je eerste werkdag kan je je nog altijd aanpassen. Not done: jeans en sneakers! Je wil professioneel overkomen, de kleren maken de man en je krijgt geen tweede kans op een eerste indruk!
- Controleer het adres waar het gesprek plaatsvindt en ga na hoe je er geraakt. Noteer de route in je smartphone, maar ook op een stukje papier. Schrijf ook op met wie je een afspraak hebt.
- Bereid vragen voor die je kunt stellen. Bijvoorbeeld punten uit de jobaanbieding waarover je graag meer duidelijkheid wilt, of zaken die je zijn opgevallen bij het bekijken van de website – daarmee onderstreep je nogmaals je interesse in het bedrijf en in de functie. Je mag die zaken ook altijd noteren en je notities meenemen naar het gesprek.
- Druk je cv en je motivatiebrief af. Zo kun je die op de dag zelf meenemen.
- Bereid al je antwoord voor op de vragen die recruiters het meest stellen. Vermijd daarnaast cliché antwoorden. Je wil toch dat de recruiter jou van anderen onderscheidt en je niet vergeet?! Preparation is key, niets zo ergerlijk als iemand interviewen die niet goed voorbereid is.
DE DAG ZELF
- Bereken hoe je 30 minuten vóór de afspraak ter plaatse kunt zijn. Zo heb je voldoende marge als je bus vertraging heeft of als er files zijn. Gouden regel: wees 10 minuutjes op voorhand op je afspraak. Als je te laat bent, verwittig dan tijdig (liefst via telefoon). Als je veel te vroeg bent, wacht je beter even in de auto.
- Je interview begint eigenlijk al bij het binnenkomen van het gebouw: wees vriendelijk tegen de receptioniste en hou een professionele houding aan, ook tijdens het wachten. Geef je gesprekspartner een hand.
- Luister en laat je gesprekspartner praten. Door de stress begin je sneller dan je denkt te ratelen. Vergeet ook geen oogcontact te maken en laat nerveuze ticks maar achterwege
- Neem een open houding aan en ga comfortabel zitten. Doe ook steeds je jas en sjaal uit, je bent namelijk van plan om je tijd te nemen voor je gesprek. Schakel je gsm uit of zet op stil.
- Reageer op de woorden van de interviewer en herhaal zijn trefwoorden. Vergeet af en toe niet te lachen en zorg ervoor dat je vooral je positieve ervaringen bespreekt.
- Sluit af met een concrete vraag over de volgende fase.
- Extra tip : de STAR-methode. STAR staat voor: Situatie / Taak / Actie / Resultaat. Concreet betekent dit dat je een hypothetisch probleem voorgeschoteld krijgt waarvoor jij een oplossing moet vinden. Het geeft een uitstekend beeld van hoe jij omgaat met verandering en nieuwe situaties.
Situatie – De recruiter stelt jou voor een probleem dat verband houdt met het bedrijf. Luister goed en onderscheid wat belangrijk is en wat niet. Je moet proberen in te zien waar het echte probleem ligt.
Taak – Alles draait om verantwoordelijkheden. Je moet tonen dat je begrijpt hoe het eraan toegaat in het bedrijf en hoe de taken zijn verdeeld.
Actie – Je reactie beschrijven is niet voldoende. Je moet de acties in de context plaatsen en de achterliggende logica uitleggen.
Resultaat – Wat zijn de gevolgen geweest van je tussenkomst? Keer terug naar de beginsituatie. Is het probleem opgelost? Door te verwijzen naar deze beginsituatie geef je aan dat je het volledige probleem aanpakt.
NA HET GESPREK
- Op welke vragen heb je vlot kunnen antwoorden? Welke vond je moeilijker? Denk nog eens na over hoe je deze de volgende keer beter kan beantwoorden.
- Stuur na het gesprek eventueel een e-mail om te bedanken voor het interview en je interesse nog eens te benadrukken.
- Even geduld & afwachten geblazen… Het is geen fijn gevoel, maar schat je kansen realistisch in en blijf optimistisch!
Meer over weten ? Lees dan zeker ook dit artikel eens.
Veel succes!
Bezoek Start To Work voor meer tips, tricks en blogs.