Left Right
scrollTop top

“Sommige medewerkers van het luchthavenpersoneel stonden te juichen na aanslagen Parijs”, zegt top politievakbond


“Sommige medewerkers van het luchthavenpersoneel stonden te juichen na aanslagen Parijs”, zegt top politievakbond

De baas van de politievakbond VSOA, Vincent Gilles, haalt zwaar uit naar de uitbater van de luchthaven in Zaventem, Brussels Airport Company. Die nam het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften, want ze rekruteerden personeel dat duidelijk sympathie heeft voor IS. Na de aanslagen in Parijs stonden sommigen te juichen, zo stelt Gilles.

“Er is echt een veiligheidsprobleem in Zaventem”, zegt Vincent Gilles, de baas van de VSOA, de liberale politievakbond. De afgelopen dagen kwam de luchthavenpolitie al met heel straffe verklaringen over de veiligheid op de luchthaven. Zo stelden ze bij personeel van de winkeltjes, de bagage-afhandelaars en de schoonmaakdiensten verdacht gedrag vast. “Als we die personen dan checkten, trokken we meer dan één keer grote ogen. Het ging niet zelden om zware jongens met een radicaal-islamitisch gedachtegoed die verschillende vermeldingen hebben in hun politiedossier.”

Getuigenissen van collega’s bij het bagagepersoneel

Vanmorgen op Bel RTL gaf Gilles wat meer uitleg. “Het lijkt erop alsof er een aanwervingspolitiek die één bevolkingscategorie bevoordeelde is gevoerd op de luchthaven. En blijkbaar zijn er bij het personeel van de bagagebehandeling een serieus aantal geweest die na de aanslagen in Parijs stonden te juichen. Het zijn getuigenissen van verschillende collega’s die dat bevestigen.” Journalist Martin Buxant is zodanig verbaasd dat hij de vraag nog eens stelt. “Het is ons door verschillende collega’s gesignaleerd, en telkens teruggekomen. Wij vinden dat BAC, het bedrijf dat Zaventem runt, verantwoordelijk is.”

Gilles doet daar nog een schepje bovenop. “Het is heel duidelijk dat de BAC, de Brussels Airport Company, de zaken enkel economisch bekijkt. (…) Wij hebben al een jaar lang een eisenlijst om de zaken te verbeteren, maar die negeert men.” De politievakbond eist dat Zaventem dezelfde veiligheidsregels neemt als andere internationale luchthavens. “Het kan toch niet dat wij dat niet toepassen?”

Bekijk hier het fragment:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…