Spanningen in Straat van Taiwan lopen verder op na passage Amerikaanse en Canadese schepen

De Straat van Taiwan blijft een brandpunt van geopolitieke spanningen. De recente passage van Amerikaanse en Canadese oorlogsschepen door de waterweg heeft opnieuw geleid tot scherpe reacties vanuit China.

Een Amerikaanse destroyer en een Canadees fregat hebben recent een routinepassage uitgevoerd door de strategisch belangrijke Straat van Taiwan. Deze operatie is bedoeld om de vrije doorgang door de internationale wateren te bevestigen, een principe waar de Verenigde Staten en hun bondgenoten geregeld op hameren. Dergelijke operaties worden vaak door China veroordeeld, aangezien het land Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. Ondanks het feit dat China Taiwan nooit heeft geregeerd, claimt het de soevereiniteit over het eiland en sluit het gebruik van geweld om Taiwan in te lijven niet uit.

China reageerde fel op de recente passage en beschuldigde de Verenigde Staten en Canada ervan de stabiliteit in de regio te ondermijnen. Het Oostelijke Theatercommando van het Volksbevrijdingsleger (PLA) gaf aan dat het zee- en luchtmacht had ingezet om toezicht te houden op de situatie en beweerde dat het in overeenstemming handelde met de internationale wetgeving. Taiwan meldde echter dat de situatie tijdens de doortocht normaal was en dat er geen incidenten hadden plaatsgevonden.

Toenemende militaire activiteit rond Taiwan

De spanningen in de regio zijn de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen. Op 14 oktober voerde China grootschalige militaire oefeningen uit in de buurt van Taiwan. Tijdens deze oefeningen werd een groot aantal vliegtuigen, oorlogsschepen en kustwachtschepen ingezet. Dit was de vierde keer in iets meer dan twee jaar dat Beijing dergelijke oefeningen hield. Taiwan reageerde door de paraatheid van zijn eigen strijdkrachten op te voeren en versterkte de verdediging van afgelegen eilanden.

De situatie verslechterde verder met de passage van het Chinese vliegdekschip Liaoning door de Straat van Taiwan. Op woensdag bevestigde de Taiwanese minister van Defensie dat het vliegdekschip langs de westelijke kant van de middellijn naar het noorden voer, een gevoelige lijn die historisch gezien de scheiding vormt tussen Taiwan en China. Taiwan benadrukte dat het de situatie nauwlettend bleef volgen.

Toekomst van de Straat van Taiwan blijft onzeker

De Straat van Taiwan blijft een geopolitiek kruispunt waar de belangen van verschillende wereldmachten botsen. Met de groeiende militaire activiteit van zowel China als de VS en hun bondgenoten, en de blijvende onenigheid over de status van Taiwan, blijft de toekomst van de regio onzeker. Analisten waarschuwen dat elk incident in de smalle waterweg potentieel kan escaleren tot een groter conflict. Dat zou de spanning wereldwijd doen toenemen.

Meer
Lees meer...