Sri Lanka keurt gratis toeristenvisa goed voor België en 34 andere landen

Sri Lanka heeft een nieuwe maatregel goedgekeurd om gratis toeristenvisa te verstrekken aan bezoekers uit 35 landen, waaronder België. Dit proefprogramma, dat op 1 oktober van start gaat, is bedoeld om de toeristische sector verder te stimuleren en meer internationale bezoekers aan te trekken.

Het proefprogramma, dat zes maanden zal duren, voorziet in gratis toeristenvisa voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit initiatief is een belangrijke stap in de ambitie van Sri Lanka om een visumvrij land te worden, vergelijkbaar met populaire toeristische bestemmingen zoals Singapore, Thailand en Vietnam.

Lijst van in aanmerking komende landen

Onder de 35 landen die in aanmerking komen voor het gratis visumprogramma bevinden zich enkele van de grootste economieën ter wereld, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Spanje, Australië en Frankrijk. Ook landen uit andere regio’s, zoals Kazachstan, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Nepal, Indonesië, Rusland, Thailand, Maleisië en Japan, staan op de lijst.

Dit breed opgezette programma benadrukt de inzet van Sri Lanka om diverse toeristische markten aan te boren. Belangrijke opkomende markten zoals China, India en Rusland krijgen eveneens de goedkeuring voor gratis visa.

Herstel van de toeristische sector

De toeristische sector van Sri Lanka is de afgelopen jaren hard getroffen door de COVID-19 pandemie en een daaropvolgende financiële crisis. Toch is er sprake van een opmerkelijk herstel. In 2023 begon de sector tekenen van herstel te vertonen en halverwege augustus 2024 had Sri Lanka bijna 2 miljoen toeristen geregistreerd. Dit is de eerste keer sinds 2019 dat het land een dergelijk aantal aankomsten heeft gezien. Het is de verwachting dat het land het jaar zal afsluiten met ongeveer 2,3 miljoen toeristen.

Toeristische inkomsten stijgen

India blijft de grootste bron van toeristen voor Sri Lanka, goed voor meer dan 246.000 aankomsten in 2024, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 124.000 aankomsten, volgens de laatste gegevens van de Sri Lanka Development Authority.

De toeristische industrie plukt duidelijk de vruchten van deze ommekeer. In de eerste helft van 2024 genereerde het land 1,5 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 875 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorige jaar.

Meer
Lees meer...