Stad Gent stuurt scholen richtlijnen over Zwarte Piet: bij voorkeur geen “referenties naar Afrikaanse roots”

Gentse scholen hebben van het departement onderwijs richtlijnen ontvangen die hen moeten helpen om Sinterklaas en Zwarte Piet correct af te beelden. Het gaat niet om verplichte regels, maar het moet het thema op school wel bespreekbaar maken. Ze krijgen bijvoorbeeld het advies om geen referenties naar “Afrikaanse roots” zichtbaar te maken, dus geen “dikke rode lippen of oorbellen”.

Sinterklaas, en vooral Zwarte Piet dan, veroorzaakt nu al enkele jaren hevige maatschappelijke discussies. Onlangs was op de Amerikaanse nieuwszender CNN nog een documentaire te zien waarin de traditie uit de Lage Landen in vraag werd gesteld. Hoe kan het dat een land als Nederland, met een koloniaal verleden en een intussen heel multiculturele samenleving, een symbool van slavernij aan de kinderen laat zien? Gent wil z’n scholen kritisch laten meedenken over het onderwerp en deed een aantal suggesties om het Sinterklaasfeest vlot te laten verlopen.

Vriendschap

In de richtlijnen van de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen), die newsmonkey mocht bekijken, staat onder andere te lezen dat het Sinterklaasfeest “een zo breed mogelijk gedragen feest voor alle kinderen” moet zijn.

Zwarte Piet moet daarom als een positieve figuur worden uitgebeeld. “Referenties naar Afrikaanse roots en/of de slavernij” moeten best vermeden worden. Ze denken daarbij aan “dikke, rode lippen, oorbellen, etc”. Stad Gent raadt ook aan om de vriendschap tussen de Sint en Zwarte Piet duidelijk te benadrukken.

Geen verouderd materiaal

Scholen gebruiken ook best geen verouderd materiaal, want in veel boeken worden de Sint en Zwarte Piet nog foutief afgebeeld. Om dezelfde reden laten ze de kinderen best geen verouderde liedjes zingen. En uiteraard moeten scholen ruimte geven aan de mening en gevoelens van alle kinderen, ook de minderheden. Discussies over het onderwerp mogen dan ook niet uit de weg worden gegaan.

Decruynaere liet ons ook weten dat bij de intrede van de Sint in Gent eveneens bewust voor Zwarte Pieten met enkel roetvegen is gekozen. Ze baseerden zich daarvoor op de versie van Ketnet. De scholen kregen de foto (links) dan ook mee toegestuurd.