Steeds meer bedrijven strijden tegen de burn-out

Altijd beschikbaar zijn, multitasken en mee zijn met alles, het zijn de kwalen van de 21ste eeuw. Steeds meer bedrijven proberen hun werknemers te beschermen tegen een burn-out, bericht de krant De Tijd. Zo krijgen Duitse werknemers van BMW bijvoorbeeld het recht op onbereikbaarheid en willen Total en Siemens e-mails tijdens het weekend bannen.

BMW geeft zijn werknemers in Duitsland het recht om onbereikbaar te zijn na de werkuren. Wie in het weekend geen e-mails of telefoons wil krijgen, kan daarover afspraken maken met zijn chef. Wie wel bereikbaar wil zijn, mag dat als overuren registreren. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel wil het bedrijf zijn werknemers zo beschermen tegen een burn-out. 

Ook in België zijn burn-outs een reëel probleem. Volgens een studie van Groep IDEWE loopt één op vier Belgische werknemers het risico om op te branden. Een mogelijke oorzaak daarvan is het niet kunnen loslaten van het werk in de vrije tijd. In een enquête van de socialistische vakbond ABVV zegt 40 procent zich verplicht te voelen bereikbaar te zijn buiten de werkuren en tijdens verplaatsingen. En volgens een studie van softwareontwikkelaar GFI Software, waarover Jobat bericht, checkt 81 procent van de werknemers zijn werkmails in het weekend. 

Wat is het probleem?

Waarom vinden bedrijven het zo erg dat werknemers na hun uren e-mails beantwoorden, dossiers doornemen en nog wat taken afwerken? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer uren kloppen echt niet goed is voor de productiviteit, hoewel dat vaak zo lijkt. ’s Avonds nog wat zitten mailen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je slechter en minder slaapt en je het de volgende dag net lastiger hebt. Een vicieuze cirkel.

Vermoeidheid, stress en te hoge werkdruk zijn enkele oorzaken van een burn-out. Mensen met een burn-out zijn lichamelijk en psychisch volledig uitgeput en kunnen vaak de simpelste taken niet meer uitvoeren. Burn-outs komen het meest voor in de gezondheidszorg en het onderwijs. Gemiddeld blijven werknemers met een burn-out 189 dagen thuis. Begrijpelijk dus dat bedrijven er alles aan willen doen om het te voorkomen.

Werknemers tegen zichzelf beschermen

BMW is niet het enige bedrijf dat stappen onderneemt. Bij Total Fina en Siemens zijn volgens De Tijd, dat trouwens een knap dossier maakte over ‘Modern Minds‘, akkoorden in de maak waardoor Belgische werknemers in hun vrije tijd niet langer aan hun professionele berichten zouden kunnen. Ook intranet zou voor hen een no-go zone worden buiten de werkuren.

In Duitsland worden er al langer maatregelen getroffen om de werkdruk bij werknemers te verlagen. Bij Volkswagen worden sinds begin 2012 geen mails meer gepusht naar smartphones na de werkuren en in het weekend. Multinational Henkel verbiedt zijn werknemers om tussen kerst en nieuwjaar met het werk bezig te zijn. En bij E.on en Puma mag er niet gemaild worden na werktijd.

De Braziliaanse regering keurde in 2012 een wet goed waardoor werknemers het openen en beantwoorden van werkgerelateerde e-mails buiten de gewone werktijd mogen aanrekenen als overuren. Bedrijfsmails worden namelijk gezien als opdrachten die rechtstreeks gegeven worden aan de werknemer.

EPA