Steve Stevaert, ex-partijvoorzitter, oud-minister, en huidige bestuurder bij Ethias moet naar de strafrechter voor een zaak van verkrachting. Het zou gaan om feiten uit 2010, de klacht tegen Stevaert kwam pas binnen in 2013. De vrouw die de beschuldigingen uitte, werkt in bedrijf waar Stevaert toen een bestuursmandaat had. Maar er zit een geur van Kafka aan de zaak: Stevaert werd door de raadkamer, die hem doorverwees, nooit gehoord.
Een serieuze zaak, een klacht wegens verkrachting. En toch moest Stevaert uiteindelijk van een journalist van De Tijd vernemen dat hij naar de strafrechter moet. “Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik was opgeroepen voor de raadkamer”, reageert hij aan de krant. Stevaert is niet de eerste de beste: oud-minister, ex-partijvoorzitter en vandaag voorzitter van Gault Millau Benelux en bestuurder bij Ethias.
Laurens Dumont, de woordvoerder van het Brussels parket, bevestigt dat aan Radio 1. “De vermeende feiten dateren van 2010, de klacht is binnengekomen in 2013. De raadkamer is van oordeel dat er voldoende elementen zijn om naar de strafrechter door te verwijzen.”
Kafka bij de raadkamer
Hoe het dan in godsnaam kan dat Stevaert zelf niet op de hoogte was? “Dat kan normaal gezien niet. De raadkamer zal nagaan of alle partijen rechtsgeldig zijn opgeroepen. Anders zal de raadkamer niet doorverwijzen. Meneer Stevaert zal een schriftelijke uitnodiging gekregen hebben.”
Hoe dan ook, het parket heeft verschillende verhoren afgenomen (Stevaert is dus wel verhoord in de zaak) en heeft vervolgens besloten de ex-toppoliticus te vervolgen. Op 24 maart al is hij doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Nu komt er een publieke rechtszaak. Die zou al ingeleid worden voor het zomerreces, mogelijk in juni, zegt woordvoerder Dumont.
Maar dat Stevaert niet door de raadkamer is gehoord, blijft vreemd. “Normaal kan het niet dat een zaak behandeld wordt als hij niet op de hoogte is. Maar het kan dat Stevaert bij verstek is doorverwezen door de raadkamer”, zegt Dumont. “Het is zelfs zo dat er geen beroepsmogelijkheid of verzetsmogelijkheid is. Als de oproeping rechtsgeldig gebeurd is, zal de zaak behandeld worden.”
Al eerder slachtoffer van afpersing
De zaak is des te opmerkelijk omdat Stevaert in het verleden al slachtoffer geworden is van afpersing. Een ex-vriendin van hem eiste geld en diende uiteindelijk ook tegen hem klacht in wegens “aanzetten tot ontucht” en “laster”. Uitgerekend voor die klacht werd hij op 24 maart, een dag nadat hij in de verkrachtingszaak werd doorverwezen, buiten vervolging gesteld door datzelfde Brussels parket.
Stevaerts advocaat viel ook uit de lucht over het verkrachtingsdossier, hij wist enkel van die andere zaak voor diezelfde Brusselse raadkamer, waarbij Stevaert werd afgeperst. Een ex-vriendin, een Marokkaanse vrouw, zou daarbij een filmpje van beiden hebben ingezet om geld te eisen. Toen Stevaert uiteindelijk naar de politie stapte, werd het een juridische veldslag tussen beiden. Een veldslag die de ex-toppoliticus dus won.