Het aantal moorden in Brazilië is opnieuw gestegen, naar een hallucinante 63.880 in 2017, of alweer 3% meer dan in 2016. Er wordt nu om de acht minuten iemand van het leven beroofd in het land. Het aantal verkrachtingen steeg in dezelfde periode met 8%.
In Rio de Janeiro steeg de laatste drie jaar het aantal moorden zelfs met 25%, na een daling rond het WK voetbal en de Olympische Spelen. Bij amper 10% van die 63.880 moorden vorig jaar werd iemand gearresteerd en in slechts 4% van de gevallen werd er ook daadwerkelijk een dader veroordeeld.
Volgens gegevens van het onafhankelijke Braziliaanse Public Security Forum zouden dagelijks ook 14 mensen omgebracht worden door politieagenten, een toename van 20%.
“Het is een verwoestend scenario,” zegt Renato Sérgio de Lima, directeur van het forum. Volgens hem zijn de moordcijfers verergerd door verouderde wetten en politieprocedures en de groei van de georganiseerde misdaad.
Brazilianen willen weg
Het is ondertussen zo erg geworden dat 52% van Brazilianen met een maandelijks inkomen van meer dan 2.500 dollar weg willen uit hun land, terwijl ook 56% van de hoogopgeleide Brazilianen wil emigreren. In totaal zou liefst 43% van de Brazilianen definitief naar het buitenland willen trekken, mochten ze dat kunnen.
Ook het bedrijfsleven gaat gebukt onder de verliezen en het geweld dat dagelijks met de acties van de criminele bendes gepaard gaat. In Rio de Janeiro werd vorig jaar elke vijftig minuten een vrachtwagen door gewapende bendes beroofd.
Toeristen blijven weg
Door het geweld blijven de toeristen ook steeds meer weg uit het land. In Rio daalden de inkomsten uit toerisme de eerste maanden van dit jaar zelfs met 42%.
Brazilië heeft op papier nochtans alles in handen om één van ’s werelds topbestemmingen te zijn, van een schitterend klimaat tot spectaculaire natuur, prachtige stranden en culturele hoogvliegers zoals het carnaval. Maar, ondanks het organiseren van Olympische Spelen en het WK voetbal is het één van de handvol landen in de wereld waar het aantal toeristen sinds de jaren 90 niet is toegenomen.
Het is zelfs zo erg dat er jaarlijks meer toeristen een kaartje voor de Eiffeltoren in Parijs kopen dan het totaal aantal toeristen (zes miljoen) dat op vakantie gaat in Brazilië.