Student gynaecologie die schuldig werd bevonden aan verkrachting mag voorlopig niet meer binnen bij KU Leuven

Student gynaecologie die schuldig werd bevonden aan verkrachting mag voorlopig niet meer binnen bij KU Leuven
Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

De KU Leuven heeft het UZ Leuven gevolgd en heeft de student gynaecologie – die dinsdag schuldig werd bevonden aan verkrachting, maar geen straf kreeg – voorlopig de toegang tot de gebouwen van de universiteit ontnomen. De universiteit start een tuchtonderzoek om na te gaan of verdere stappen nodig zijn.

De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) heeft besloten om de 24-jarige student gynaecologie die eerder deze week voor de rechter moest verschijnen, voorlopig de toegang tot de universiteitsgevouwen te ontzeggen. De student werd schuldig bevonden aan de verkrachting van een medestudente, maar kreeg – om zijn toekomst als gynaecoloog niet in het gedrang te brengen – geen straf. Hierop kwam heel wat kritiek, met zelfs betogingen in Leuven en Gent tot gevolg.

Geen toegang tot KU Leuven

Meteen na de uitspraak op dinsdag werd de student al op non-actief gezet door het UZ Leuven. Daar liep hij momenteen stage als gynaecoloog. Ook de KU Leuven grijpt nu in. De universiteit doet dat naar eigen zeggen vooral om de rust, sereniteit en de veiligheid op de campussen te garanderen. “Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar het slachtoffer in deze zaak en naar alle slachtoffers van verkrachting. KU Leuven en UZ Leuven willen absoluut een plek zijn waar alle studenten, medewerkers en patiënten zich veilig voelen”, liet de universiteit weten in een persbericht.

De universiteit heeft ook een tuchtonderzoek gestart naar de student. Ze zullen daarbij onderzoeken of de student zich hield aan het tuchtreglement van de KU Leuven. Daarin ligt de nadruk op respect en verantwoordelijkheid. Studenten die de regels overtreden kunnen bestraft worden door de universiteit. Het kan hierbij gaan van een waarschuwing, een verbod op het gebruik van bepaalde diensten tot een tijdelijke of definitieve uitsluiting van de universiteit. “KU Leuven wil een inclusieve, veilige en respectvolle gemeenschap zijn voor alle studenten en medewerkers. Grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, heeft absoluut geen plaats aan de universiteit”, besluit het persbericht.

Het parket van Leuven is ook al in beroep gegaan tegen de uitspraak in de zaak. Daardoor zal de zaak opnieuw voorkomen aan het hof van beroep in Brussel.

Meer
10 uur geledendoor Redactie
Lees meer...
02:00