Studenten massaal in opstand aan de PXL Hogeschool in Limburg

Studenten massaal in opstand aan de PXL Hogeschool in Limburg

Hogeschool PXL in Hasselt mag dan wel bekend staan als ‘de school van het netwerk’, nu zal de laptop toch niet langer worden toegelaten in de opleiding Communicatiemanagement. Het experiment duurt voorlopig tot aan de herfstvakantie, maar zo lang willen de studenten niet wachten: “Eerst moeten we allemaal een laptop kopen van de school en nu mogen we ze niet gebruiken?”

Of je er nu voor of tegen bent, het staat vast dat steeds meer studenten hun notitieblok opzij laten liggen en in de plaats hun laptop meenemen naar de les. Dat was ook het geval in de Hasseltse Hogeschool PXL, tot opleidingshoofd Hervé Van de Weyer besliste om ze voortaan te verbieden in de opleiding Communicatiemanagement.

Het is te zeggen: alleszins tot aan de herfstvakantie, tot er een eerste evaluatie wordt gedaan van het idee. “We willen dat studenten terug notities nemen, sommigen zijn inmiddels vergeten hoe dat moet. Bovendien helpt het nemen van notities bij het verwerkingsproces van de leerstof”, legt Van de Weyer uit aan Het Laatste Nieuws.

Daarnaast is er volgens Van de Weyer nog maar weinig interactie tussen de studenten en de lector die vooraan staat. “Uit onderzoek vorig jaar bleek dat studenten op 60 minuten les minstens 30 à 40 minuten niet bezig zijn met deze les. Ze zijn dan met elkaar aan het praten of zitten op Facebook. Dit hebben we eens naast de slaagcijfers gelegd. Er is geen causaal verband, maar we willen toch proberen of we met het bannen van de laptop de slaagcijfers omhoog kunnen halen.”

Protest

De studenten vielen alvast uit de lucht en reageerden niet allemaal even positief. Zeker voor een hogeschool die zich profileert als ‘de school van het netwerk’, vinden sommigen deze beslissing nogal … opvallend. Maar het wordt toch nog afwachten tot de herfstvakantie, dus. Met pen en papier.

Enkele reacties van de studenten:

Gesponsorde artikelen