Surveillance 2.0: Foutparkeerder verklikken om een kwart van de boete op te strijken

In 2018 voorspelde het adviesbureau Accenture dat surveillance en met name het introduceren van camera’s op zowat elke plek wereldwijd in drie stappen zou gebeuren. Eerst zou enkel de overheid camera’s ontplooien. Daarna – rond 2025 – zouden openbare instellingen (scholen, ziekenhuizen,…) en bedrijven hun camera’s ter beschikking stellen. De burger zou dan vanaf 2035 vrijwillig gaan participeren door eigen camera’s in te zetten. Maar die tijdlijn lijkt 3 jaar later totaal voorbijgestreefd.

Al in 2020 hadden in de Amerikaanse stad Detroit 700 winkels hun veiligheidscamera’s aangesloten op het netwerk van de politie. Ook in andere steden als New Orleans, New York, Chicago en Atlanta lopen gelijkaardige programma’s.

Ondertussen – ruim 15 jaar vooraleer Accenture had voorspeld – manifesteert ook de burger zich in het veiligheidsdebat. Ruim 400 Amerikaanse gemeentelijke politiekorpsen maken gebruik van Ring. Dat is een technologie ontworpen door het gelijknamige bedrijf dat in 2018 door Amazon werd overgenomen. Die technologie sluit digitale deurbellen en videocamera’s van particulieren aan op het netwerk van de lokale politie.

Dan is er Nextdoor. Dat is een platform dat niet minder dan 10 miljoen gebruikers heeft. Het laat buren toe om informatie uit te wisselen die van belang is voor de wijk. Maar Nextdoor heeft nu ook een applicatie gelanceerd die burgers in staat stelt hun veiligheidscamera’s aan te sluiten op het netwerk van de lokale politie.

45 dollar verdienen? Meld een foutparkeerder

In New York worden burgers die wantoestanden aan de politie melden daar sinds kort financieel voor vergoed. Sinds november 2020 kan elke inwoner van de stad fout geparkeerde wagens aan de politie signaleren. Dat gebeurt mits het digitaal toesturen van een foto. De burger krijgt dan 45 dollar (37 euro) uitbetaald of een kwart van de totale boete. Volgens de lokale overheid moet dit foutparkeren tegengaan. Iets waar fietsers en voetgangers van profiteren.

Chinese Sharp Eyes

In China worden nu ook politiehonden uitgerust met camera’s. (Foto: Song Fan/AP/ISOPIX)

De koningen van de surveillance blijven echter de Chinezen. In 2015 werd in China het project Sharp Eyes uitgerold, waarbij honderdduizenden camera’s werden geïnstalleerd, vooral op het platteland. Niet enkel de politie, maar ook burgers hebben toegang tot de beelden en kunnen op elk moment onregelmatigheden melden. De naam Sharp Eyes is een knipoog naar Mao Zedong. Die promootte ‘een volk met scherpe ogen’. Burgers zouden de medeburger verklikken die het niet al te nauw nam met de communistische waarden.

In zijn boek ‘Souriez, vous êtes filmés’ schrijft auteur Robin Rivaton dat enkel de bedrijfswereld vandaag al 1 miljard camera’s operationeel heeft.  Wereldwijd zouden zo’n 40 miljard camera’s actief zijn. Die worden steeds geavanceerder. Een of meerdere daarvan zitten zowaar in uw broekzak of handtas.

(jvdh)