#Swissleaks: Wie is die directeur van een Vlaamse vakbond die rekeningen heeft bij het Zwitserse HSBC?

epa

Opvallend stukje in Le Soir vandaag: bij de meer dan 3.000 Belgische klanten van HSBC die bekend zijn na #Swissleaks bij de Belgische fiscus zitten 722 ‘nieuwe’ namen. Wie dat precies zijn, geeft niemand vrij. Maar een opvallend zinnetje onthult dat het om explosieve namen gaat. Tussen de namen onder meer “financiële experts, een bankier van KBC, dokters, kaders uit de industrie… en nu een directeur van de Vlaamse syndicale beweging”. 

Swissleaks veroorzaakt meer dan wat rimpelingen in het wateroppervlak. Net zoals bij #Luxleaks zit de kracht van het internationale consortium van onderzoeksjournalisten in de agendasetting van hun werk. Wat iedereen al lang wist, wordt nu plots in de schijnwerpers gezet: Zwitserland is de draaischijf van financiële transacties die het licht niet mogen zien.

Wat Swissleaks doet, is het allemaal heel zichtbaar en tastbaar maken. Met zo’n 140 journalisten uit 45 landen gingen ze door de bankgegevens van meer dan 100.000 klanten met rekeningen in het Zwitserse Genève. 

En dat kan vervelende gevolgen hebben. Want nu duikt dus de naam op van een “directeur van de Vlaamse syndicale beweging”. Nochtans hebben de vakbonden en ook Beweging.net van faire fiscaliteit een enorm strijdpunt gemaakt de afgelopen maanden. Niet onterecht kaarten ze aan dat de lasten voor een groot deel gedragen worden door werkenden, terwijl echt grote vermogens de dans ontspringen. 

Geen namen, maar soms is het overduidelijk

De internationale onderzoeksgroep heeft beslist de namen niet de delen met derden. Daardoor weten we voorlopig dus niet over wie het gaat. De drie Belgische publicaties die meedoen, Mo*, Le Soir en De Tijd spreken nochtans behoorlijk duidelijke taal. Bijvoorbeeld over “twee Belgische broers uit een hertogelijk-prinselijk geslacht, tegen wie een groot fraudeproces loopt”. Mo* schrijft over “een manager van een Belgische profwielrenner, een prominent figuur uit een religieuze gemeenschap (die geen commentaar wilde geven), een beeldhouwer, een kunstschilder, een voetballer, een Waalse zakenfamilie, een schooldirecteur, een vermogensbeheerder…”

Bij Le Soir duikt dus de “directeur van een Vlaamse syndicale beweging” ook op. Mo* vermeldt die opvallend genoeg niet. Voorlopig blijft de persoon anoniem. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een Vlaamse vakbeweging het risico wil lopen een HSBC-klant in z’n rangen te tellen, dus mogelijk neemt men intern maatregelen.

Indrukwekkende cijfers voor België

Dat fiscale concurrentie tussen landen speelt is wel duidelijk. In dat gat duiken onder meer Luxemburg en Zwitserland. Door het bankgeheim in dat Alpenland is de financiële sector al decennia een ideaal toevluchtsoord voor al wie de dans in het thuisland wilt ontspringen.

Voor België gaat het om indrukwekkende cijfers. Al in 2010 ging de BBI (Bijzondere Belastingsinspectie) achter Belgische HSBC-klanten aan. Dat leverde toen 494 dossiers op van HSBC-klanten die volgens de BBI zeker 632 miljoen euro achterhouden in hun belastingaangifte. De belastinginspectie eist daar 434,5 miljoen euro van terug.

Onder de geviseerden onder meer modekoningin Diane von Fürstenberg, industrieel Stefaan Colle en Antwerpse diamantair Mozes Konig. In totaal ging het toen om 2.450 namen. Door #Swissleaks zijn daar nog eens 722 nieuwe namen bijgekomen, die nog niet bekend waren bij de BBI.