’t Is gebeurd: FBI unlockt iPhone San Bernardino-schutter zonder hulp van Apple

Na maanden van gerechtelijk gekibbel komt er een einde aan de vete tussen Apple en FBI. Want het Amerikaans ministerie van Justitie (DOJ) heeft verklaard dat het de iPhone van een van de terroristen van de San Bernardino-schietpartij heeft gekraakt. Zonder medewerking van Apple. Nu kan de discussie over de privacy van iPhone-gebruikers beginnen. 

In december vorig jaar doodden Syed Rizwad Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik veertien mensen tijdens een schietpartij in San Bernardino, Californië. De FBI slaagde er niet in om de iPhone van Farook te kraken, en de FBI vroeg Apple om hulp. Apple weigerde nieuwe software te maken, om de privacy van hun klanten te beschermen. Het maken van die specifieke software betekent namelijk dat de inhoud van iPhones in de toekomst niet meer veilig is.

Exact een week geleden verklaarde de DOJ aan de federale rechtbank dat ze niet langer de ondersteuning van Apple nodig heeft om de inhoud van Farooks smartphone te verkrijgen. En vandaag laat de DOJ weten dat ze ook effectief toegang hebben tot het toestel.

Hoe?

Het blijft onduidelijk op welke manier ze dat geflikt hebben, een van de mogelijke manieren is NAND-mirroring, een techniek dat het Israëlische bedrijfje Cellebrite gebruikt waarbij een soort van back-up van het mobieltje wordt verkregen. Een andere mogelijkheid is dat de smartphone van Apple dan toch met een lek in het veiligheidssysteem zit.

Vrij gênant voor Apple, en de woordvoerder van het bedrijf laat weten aan de Amerikaanse krant The New York Times dat ze gaan uitzoeken hoe de FBI toch toegang heeft kunnen verkrijgen tot een van hun toestellen.