Sexting is tegenwoordig een veelbesproken item. Zowat 1 op de 3 Vlaming doet het. Dat blijkt uit cijfers die Telenet bekend maakte. Het bedrijf wil namelijk dat er meer aandacht gaat naar het fenomeen sexting in plaats van het in de doofpot te steken.
Veel jongeren in Vlaanderen, en sowieso ook in de rest van de wereld, doen aan sexting. Dat is een fenomeen dat de laatste jaren meer belangstelling krijgt. Tot nu toe worden mensen die het doen en daar openlijk voor uit komen vaak scheef bekeken. Maar dat is onterecht, vindt Joris Van Ouytsel van de Universiteit Antwerpen. Hij deed de laatste jaren verschillende onderzoeken naar jongeren die aan sexting doen.
Explosieve toename?
“Sexting kan eigenlijk in een brede zin van het woord gezien worden. Strikt gezien wil sexting zeggen dat je pikante tekst en foto’s verstuurt naar anderen. Wij bekeken in onze onderzoeken voornamelijk de foto’s die jongeren naar elkaar doorsturen. Zo zagen we dat maar liefst 15 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar aan sexting deed”, vertelt Van Ouytsel.
“Vaak spreken mensen over een explosieve toename van sexting. De afgelopen jaren zien we dat dat met mondjesmaat is toegenomen. Over een explosie kunnen we niet echt spreken. Wat vooral belangrijk is, is dat het niet gezien wordt als abnormaal gedrag. Een sext sturen is doodnormaal.”
“Wat we ook konden opmerken is dat jongeren boven de 18 voornamelijk sexts sturen door de hook-up-cultuur (foto’s sturen voor puur seksueel genot, niet voor de liefde). Maar bij de jongeren tussen de 12 en 18 jaar zagen we voornamelijk dat zij pikante foto’s sturen naar hun lief, a ls teken van liefde. Wanneer die foto’s dan doorgestuurd worden, dan geeft dat een vertrouwensbreuk.”
“Sexting als gevaar, naar sexting als plezier”
Seksuoloog Wim Slabbinck vindt ook dat we sexting niet de das om moeten doen. “Sexting heeft altijd al bestaan. Misschien niet op de manier zoals we het nu kennen, maar het was wel altijd aanwezig. Tijdens de wereldoorlog stuurden geliefden elkaar brieven waarin ze seksuele afkortingen gebruikten. Denk bijvoorbeeld aan het woord CHINA, wat stond voor come home I’m naked“, vertelt Slabbinck.
“Jongeren gaan verantwoordelijker om met seksuele getinte foto’s. Ze zullen die minder snel doorsturen dan ouderen. Sexting is een leuk iets. Het is de verantwoordelijkheid van de ontvanger en niét de zender. Die mag in geen elk geval met de vinger gewezen worden. Het is ook belangrijk dat je het tegen iemand vertelt als een seksueel getinte foto uitlekt. Want het is echt niet leuk om er als laatste achter te komen dat een naaktfoto van jou de ronde doet.”
“We zitten natuurlijk ook nog met stigma’s in onze maatschappij. Zo zullen jongens waarvan een naaktfoto uitlekt eerder gezien worden als een held, terwijl meisjes eerder de stempel slet op zich gekleefd krijgen. Met sexting wil je jezelf ook in de markt zetten. Foto’s doorsturen is echt niet meer oké. We moeten zien te evolueren van een sexting als gevaar, naar een sexting als plezier.”
“Doe het wel”
Nel Broothaerts die onder andere instaat voor de preventie bij Child Focus vindt ook dat sexting niet zomaar in de doofpot mag. “We hebben in onze eerdere campagnes altijd gezegd dat je het niet mag doen. Maar we weten nu ook dat dat onzin is. Je mag aan sexting doen, maar probeer het veilig te houden. Er is denk ik ook geen verschil tussen de redenen waarom jongeren en ouderen het doen. Alleen kunnen tieners minder goed situaties inschatten in vergelijking met volwassenen. Ze ervaren vaker groepsdruk waardoor ze sneller een naaktfoto zullen versturen, zonder dat ze er eigenlijk achter staan”, vertelt Broothaerts.
.comdom-app
Omdat we sexting niet de das om mogen doen, bedacht Telenet een manier om het proces veiliger te laten verlopen. Zo bedacht het bedrijf een nieuwe app die sexting toegankelijker én veiliger kan maken. Dat wil Telenet bereiken met .comdom.
Dat is een nieuwe app die helemaal in het teken staat van sexting. Je kan op de app een naaktfoto uploaden die je dan zelf kan bewerken. Automatisch zal de app altijd je hoofd blurren waardoor dat niet meer zichtbaar is. Maar die functie kan je zelf ook uitschakelen. Daarnaast kan je makkelijk een soort watermerk toevoegen aan je foto. Op die manier staat doorheen de foto de naam en het telefoonnummer van de persoon voor wie de foto bedoeld is.
Zo kan je toch naaktfoto’s doorsturen naar mensen die je niet helemaal vertrouwt. Door het watermerk zullen de ontvangers minder snel foto’s doorsturen naar andere, omdat hun naam op de foto staat. Op die manier wil Telenet mensen die misbruik maken van naaktfoto’s een halt toeroepen. Het bedrijf benadrukt ook dat je in de app alleen maar foto’s kan bewerken die worden opgeslagen op je smartphone. Telenet zelf bewaart dus géén foto’s.
Vanaf vandaag kan je de app downloaden voor Apple- en Android-toestellen. En vanaf nu kunnen we allemaal een stuk veiliger aan sexting doen. Want onthoudt dat het niet abnormaal is om af en toe een pikante foto door te sturen naar je lover.