De escalerende klimaatcrisis en veranderingen in landgebruik zorgen voor een wereldwijde toename van extreme bosbranden. Tegen 2030 wordt een stijging van 14% voorspeld en tegen 2050 is dat zelfs 30% volgens een VN-rapport waarbij meer dan 50 internationale onderzoekers betrokken waren. Bosbranden zoals die verwoestend toesloegen Californië, Australië en Siberië de jongste jaren, zullen tegen het einde van de eeuw 50% vaker voorkomen, en niet alleen in die gebieden: het rapport dat waarschuwt voor oncontroleerbare branden die voorheen onaangetaste delen van de planeet verwoesten.
Bosbranden worden een verwacht onderdeel van het leven op elk continent, behalve Antarctica, en vernietigen het milieu, de natuur, de menselijke gezondheid en de infrastructuur, volgens het rapport Spreading like Wildfire: The Rising Threat of Extraordinary Landscape Fires. Het waarschuwt voor een “dramatische verschuiving in brandregimes wereldwijd”. Uit het rapport blijk bijvoorbeeld dat Europa veel zwaarder zal worden getroffen.
Eerder deze maand ontdekten onderzoekers dat de opwarming van de aarde in Zuid-Californië kan leiden tot “megavuren die bestand zijn tegen brandbestrijdingspraktijken”. In de VS werd vorig jaar bijna 3 miljoen hectare land verbrand door bosbranden, en die branden bleken steeds moeilijker te bestrijden.
Radicale herverdeling overheidsuitgaven
De auteurs suggereren dat er een radicale verandering zou moeten komen in de overheidsuitgaven voor bosbranden. In het rapport staat dat regeringen hun geld op de verkeerde plaats steken door zich te concentreren op het werk van hulpdiensten, terwijl het voorkomen van branden een effectievere aanpak zou zijn. Directe reacties op natuurbranden krijgen nu meer dan 50% van de financiering, terwijl planning en preventie minder dan 1% krijgen. Idealiter zou de helft naar planning, preventie en paraatheid moeten gaan, ongeveer een derde naar respons en 20% naar herstel.
Bosbranden hebben de klimaatcrisis verergerd door koolstofrijke ecosystemen zoals veengebieden, permafrost en bossen te vernietigen. En de klimaatverandering vergroot de omstandigheden waaronder bosbranden ontstaan, waaronder meer droogte, hogere luchttemperaturen en harde wind. Het aanpakken van de klimaatcrisis is dan ook een topprioriteit bij het voorkomen van natuurbranden, volgens het rapport.
(fjc)