Tom Van Grieken haalt uit naar Bart De Wever: “Hij gaat tegen zijn eigen analyse in”

Op de IJzerwake vuurde Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, scherpe kritiek af op Bart De Wever (N-VA). Van Grieken beschuldigt De Wever ervan tegen zijn eigen analyse van het land in te gaan.

Nu een coalitie met N-VA en Vlaams Belang niet mogelijk is op Vlaams niveau en er federaal al helemaal geen sprake is van regeringsdeelname van het Belang, kiest Tom Van Grieken voor een duidelijke oppositiekoers. Op de IJzerwake, een jaarlijks evenement dat symbool staat voor Vlaams-nationalistische idealen, schoot hij met scherp op N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Van Grieken bekritiseerde De Wever voor zijn pleidooi voor confederalisme: “Het confederalisme of niets. Dat hebben ze nu nogmaals geprobeerd. Dan moet je niet verbaasd zijn dat dit mislukt”, zei Van Grieken aan VRT NWS. Hij verwijt De Wever dat hij “tegen zijn eigen analyse in” gaat, namelijk dat België een mislukte constructie is.

Tweespalt binnen de N-VA

Volgens Van Grieken legt de houding van De Wever een tweespalt binnen de N-VA bloot. Enerzijds wil de partij zichzelf profileren als een betrouwbare regeringspartner en goede bestuurder. Anderzijds blijft de boodschap dat ‘België niet werkt’ een lastig te verzoenen standpunt met De Wevers bereidheid om de onderhandelingen voort te zetten, zelfs na het mislukken van de confederale gesprekken.

Van Grieken bekritiseerde ook de rol van Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Franstalige partij MR, in de onderhandelingen. “Dat het uitgerekend een Waal moet zijn om uit te leggen dat de Vlaming genoeg betaald heeft en niet meer belasting moet betalen, is ongelofelijk triestig”, zegt Van Grieken.

Oproep tot meer Vlaamse autonomie

Ondertussen riep Michael Discart, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, op de IJzerwake de politici op om “hun verantwoordelijkheid op te nemen en de duidelijke stem van de kiezer om te zetten in harde realiteit”. Discart pleit voor “meer Vlaamse autonomie met de onafhankelijkheid van Vlaanderen als uiteindelijk doel”, waarbij hij benadrukt dat de verkiezingsresultaten een duidelijke rechtse en Vlaamse koers vereisen.

Meer
Lees meer...