Nieuwe tool laat je familiale verzekeringen vergelijken

De financiële waakhond FSMA heeft een nieuwe tool gelanceerd waarmee je familiale verzekeringen kunt vergelijken. Je krijgt onder meer informatie over de premies en dekkingen.

Waarom is dit belangrijk?

Een familiale verzekering dekt je en je hele gezin, inclusief je huisdieren, tegen de schade die je of één van je gezinsleden door onoplettendheid berokkent aan anderen. Denk bijvoorbeeld voetballende kinderen die per ongeluk het raam van een buur breken met een bal.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De FSMA heeft op vraag van de federale overheid een internettool ontwikkeld waarmee je familiale verzekeringen kunt vergelijken. De tool is beschikbaar op Wikifin, een site van de waakhond waarop je financiële info vindt.

  • Zo’n tool is geen overbodige luxe omdat de zaken die een familiale verzekering dekt, kunnen variëren, afhankelijk van de verzekeraar.
  • Op dit moment kan je de verzekeringen van de tien grootste verzekeraars vergelijken. FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais laat weten dat die de meerderheid van de markt vertegenwoordigen.
  • “De familiale verzekering is geen verplichte verzekering, maar is toch sterk aanbevolen. Dankzij de vergelijkingstool is het gemakkelijker om een zicht te krijgen op de dekkingen en premies van de producten van de verschillende verzekeringsondernemingen”, aldus Servais.
  • Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie en Werk, laat weten dat er nog initiatieven zullen volgen zodat de verzekeringnemers geïnformeerde keuzes kunnen maken. “Zo willen we de contracten voor brandverzekeringen – waar er niet voldoende concurrentie is tussen de verzekeraars – vereenvoudigen zodat ze beter vergelijkbaar zijn.”, klinkt het. “Het is cruciaal om de consument beter te informeren en de concurrentie te maximaliseren en om de verzekeringstarieven te verlagen en de kwaliteit te verbeteren.”

Hoe werkt de tool?

Duiding: De tool vergelijkt verzekeringen op basis van de info die je ingeeft.

  • Om te beginnen, moet je de gezinssituatie beschrijven. Voorts wordt er gevraagd om enkele details over jezelf te delen, waaronder je leeftijd.
  • Eenmaal je die gegevens hebt ingevuld, krijg je een overzicht van alle beschikbare verzekeringen. Via de knop “detail” kom je meer te weten over onder meer de premie, de dekkingen en de franchise. Je kunt ook het informatiedocument downloaden om alle details van de verzekering te raadplegen.
  • Toch zijn er nog een aantal zaken die ontbreken, zoals de kwaliteit en de omvang van de dienstverlening.
  • Het is overigens niet de eerste vergelijkingstool van de FSMA. Zo kan je via Wikifin ook je licht laten schijnen over de zichtrekeningen. Het prijskaartje en de voorwaarden van zo’n rekening kunnen immers fors variëren.
Meer
Lees meer...