Topman parkeermeterbedrijf zou voor miljoenen aan kleingeld uit parkeermeters gestolen hebben

Iedereen weet dat er bergen geld te verdienen valt met het innen van parkeergeld. Iets wat het hoofd van de technisch directeur van parkeermeterbedrijf Apcoa precies op hol heeft doen slaan. De 49-jarige man zit namelijk in de cel op verdenking van fraude. De afgelopen tien jaar zou hij 2 tot 3 miljoen euro kleingeld in z’n eigen zakken hebben gestopt om er zijn rijke levensstijl mee te financieren. 

Twee tot drie miljoen euro in kleingeld over een periode van tien jaar. Dat is het bedrag waarvan de 49-jarige technisch directeur Patrick R. van parkeermeterbedrijf Apcoa Belgium verdacht wordt om gefraudeerd te hebben. Het bedrijf, dat deel uitmaakt van een internationale holding, int parkeergeld uit 60.000 parkeermeters in een tiental steden in ons land. En als je je auto wel eens hebt geparkeerd in een stad dan weet je dat de omzet van zo’n bedrijf gigantisch moet zijn. En dat in kleingeld.

En die muntjes zouden nu net de reden geweest zijn waardoor Patrick R. dat geld al jaren in z’n eigen zakken kon steken. Volgens betrouwbare bronnen van de krant Het Laatste Nieuws zou hij namelijk systematisch de opdracht hebben gegeven om de geïnde inkomsten uit parkeermeters opzij te houden om er steekproeven mee uit te voeren. In de realiteit liet hij dat geld ‘verdwijnen’. Daardoor zou hij in totaal alleen al dit jaar zo’n 250.000 euro buit gemaakt hebben. Maar de fraude zou al tien jaar aan de gang zijn waardoor de totale som van zijn buit tussen de 2 en 3 miljoen euro zou liggen.

Vip-arena met schuimbad

Met zoveel geld kan je al wel eens iets doen natuurlijk. Bijvoorbeeld een levensstijl financieren waar veel mensen hun leven lang alleen maar van kunnen dromen. En laat dat nu net iets zijn waar Patrick R. en zijn vrouw voor bekend staan. Zo hebben ze hun huis en tuin volgens de krant Het Laatste Nieuws vorig jaar laten ombouwen tot een vip-arena met schuimbad en een podium waar Kelly Pfaff een dj-set gaf en Garry Hagger optrad.

En dat is niet hun eerste uitspatting, want hun trouwvideo uit 2010 behoort tot een gelijkaardige grootteorde. De aanwezigen op het feest in de San Marco Village in Schelle werden getrakteerd getrakteerd op spectaculaire – denk Cirque du Soleil – circusacts. Ook nam het koppel een tijdje terug met hun poepsjieke Maserati deel aan de Runball Rally. Daarbij rijden deelnemers met sportwagens vanuit Knokke naar Marbella via Pisa, Saint-Tropez en Monaco. En op elke stopplaats wordt uiteraard een stevig feestje gebouwd.

Mysterie

De grote vraag die op dit moment nog beantwoord moet worden is hoe Patrick R. al die jaren in zijn fraude geslaagd is. Alle parkeermeters van Apcoa zijn namelijk aangesloten op een online computersysteem. Bovendien heeft hij al die muntjes toch altijd ergens moeten gaan omwisselen. Is er nooit iemand op zijn pad gekomen die dat op zijn minst verdacht vond?

Uiteindelijk viel de frank bij Apcoa zelf. “Bij een interne controle van de parkeerinkomsten in Antwerpen zijn we op de fraude gestoten”, legt algemeen directeur Luc Verduyckt uit in de krant het Laatste Nieuws. “R. is op staande voet ontslagen. Het Antwerpse stadsbestuur, onze belangrijkste klant, is vanaf dag één in alle openheid geïnformeerd over onze aanpak van deze fraudezaak. In samenspraak met de fabrikant van de parkeermeters gaan we nu na hoe de ingebouwde controlemechanismen zijn omzeild.”

Smet op het imago

Als ze intussen al antwoorden op die vragen hebben, dan laten politie en parket daarover niets los. Parketwoordvoerder Philippe Van Tongerloo wilde enkel aan de krant Het Laatste Nieuws kwijt dat Patrick R. sinds 8 juli in de gevangenis zit omdat hij verdacht wordt van witwaspraktijken en ‘huisdiefstal’. Voor die witwaspraktijken zou hij tot vijf jaar cel kunnen krijgen. Ook zijn vrouw wordt ondervraagd. Zij zit dan wel niet in de cel, haar webwinkel is op bevel van het gerecht wel gesloten.

“Een auditbureau heeft de werking van Apcoa Belgium inmiddels doorgelicht. Alles wijst er voorlopig op dat de fraude het werk was van één geïsoleerd personeelslid”, wilde Verduyckt nog kwijt. “Weliswaar een personeelslid met een vertrouwensfunctie en dat is uiteraard een smet op het imago van ons bedrijf. Ook voor de directie is dit een klap. Niemand had dit verwacht van Patrick R.”

Zwijgrecht

Patrick R. zelf doet volgens zijn advocaat Kris Luyckx beroep op zijn zwijgrecht. “Het bedrijf heeft bij de politie een klacht ingediend waarbij vanalles wordt beweerd over mijn cliënt. Laat de politie nu eerst maar eens met bewijzen komen vooraleer Patrick R. wordt afgeschilderd als een fraudeur”, aldus de advocaat van de voormalige technisch directeur.

De kans bestaat dat je het gevoel hebt dat je dit verhaal niet onbekend in de oren klinkt. Klopt, want de financiële topman van Studio 100, Maarten Stevens, belandde onlangs in de gevangenis omdat hij 4 miljoen euro van het bedrijf voor 4 miljoen euro in z’n eigen zakken gestoken zou hebben.