4,68 procent, zoveel zullen de transfers tussen Franstalig België en Vlaanderen dalen onder deze federale regering. Dat voorspelt Vives, de financiële onderzoeksafdeling van de KULeuven.
Een spectaculair communautair programma zat er absoluut niet in onder deze regering Michel I. Al was het maar omdat de MR, de enige Franstalige partner, als de dood is voor een beeld waarbij het de N-VA zou helpen België langzaam uit te kleden.
Maar heel zachtjes gebeurt het wel nu: de transfers dalen met bijna 5 procent. Al kan de vraag gesteld of dat niet veel eerder het werk is van de voorganger van Charles Michel (MR): Elio Di Rupo (PS). Want die duwde er met z’n regering de zesde staatshervorming door, en de effecten van de nieuwe financieringswet zijn diegenen die nu zichtbaar worden in de studie van Vives.
Het Leuvense onderzoeksinstituut voorspelt een daling, zo schrijft De Standaard. Ook de transfers via de staatsschuld dalen een beetje de komende jaren. Vives vergeleek wat de gewesten uitgeven, en wat ze ontvangen. Daarbij berekent men dat de transfers met 348 miljoen euro dalen tegen 2018. De daling van 4,68 procent is een vergelijking met 2011, toen Vives de laatste keer heel de toestand berekende.
Zes miljard per jaar
Die totale transfer is dus 6 miljard. Dat komt neer op een totale verschuiving van inkomsten van 1,8 % van het BBP per jaar tussen de deelstaten. 4 miljard euro via de sociale zekerheid (werkloosheidsuitkeringen, gezondheidszorg en pensioenen), 1 miljard euro via de federale uitgaven en nog 1 miljard euro in de financiering van de deelstaten.
Onlangs kwamen de transfers nog eens fel in het nieuws, omdat de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aankondigde een nieuwe studie te bestellen. Hij wil de transfers nog eens helemaal in detail in kaart brengen.