Trouwen in het buitenland: romantisch of toch veel gedoe?

Met z’n tweetjes trouwen op een paradijselijk eiland of in het sfeervolle Venetië: het klinkt heel erg romantisch om in het buitenland te trouwen, maar is het dat eigenlijk ook? Met welke dingen moet je rekening houden als je in het buitenland wil trouwen én is zo’n huwelijk altijd rechtsgeldig eenmaal je terug in België bent?

Volgens de website van de Belgische overheid is een huwelijk dat in het buitenland voltrokken wordt geldig in België als:

– je voldoet aan de Belgische wettelijke voorwaarden om te kunnen trouwen – het huwelijk voltrokken is volgens de normen die in het betrokken land gebruikelijk zijn.

Wat zijn die Belgische voorwaarden?

– Een van de verloofden moet bij het huwelijk zijn (ja, echt waar!).

– Een van de verloofden moet in België wonen.

– Een van de verloofden moet minstens 3 maanden in België wonen.

De spelregels

Het is belangrijk om te weten wat de ‘spelregels’ zijn in het land waar je wil trouwen, want een huwelijk in India zal volgens Indisch recht plaatsvinden, in Spanje naar Spaans recht, … Zo mag je in Frankrijk alleen wettelijk trouwen als jij of je aanstaande in Frankrijk geboren zijn of daar werken. Als dat niet het geval is, kan er alleen maar een symbolisch huwelijk plaatsvinden. Ook in Bali kun je alleen maar religieus trouwen en dan nog alleen maar als jullie beiden hetzelfde geloof hebben. Bekijk dus goed de regels van het land waar je het ja-woord wil geven aan elkaar.

iStock

Vaak moet je ook voor een bepaalde tijd verblijven in het land vooraleer je er mag trouwen. In Mauritius is dat maar een dag, in Thailand is dat drie dagen. Wil je in Bali trouwen, moet je er niet voor een bepaald aantal dagen verblijven, maar moet je wel je huwelijksvergunning in persoon gaan aanvragen.

Er is ook een lijst aan documenten die je zeker moet meenemen naar je huwelijksbestemming. Denk maar aan een kopie van je paspoort of identiteitskaart, een geboorteakte, een bewijs dat je niet getrouwd bent, eventueel een echtscheidingsakte of akte van overlijden van de echtgenoot of echtgenote. Als dat nodig is, moeten de documenten ook vertaald worden door een beëdigd vertaler in een officiële landstaal.

Legaliseren

Natuurlijk moet je je buitenlandse huwelijksakte ook in België laten erkennen, want een document dat in het ene land officieel en legaal is, is dat niet automatisch in een ander land. Een legalisatie gebeurt op het stadhuis van je woonplaats en kost 20 euro. Je kan het huwelijk ook laten erkennen op een Belgische ambassade.

Alleen symbolisch

Op de Malediven kan je als ‘buitenlander’ nog altijd niet wettelijk trouwen. De eilandengroep is wel enorm populair als trouwbestemming, maar realiseer je goed dat het hier altijd om symbolische ceremonies gaat.

iStock

Het Indonesische eiland Bali heeft geen minimumperiode dat je aanwezig moet zijn in het land, maar je moet dan wel in persoon je huwelijksvergunning aanvragen én je kan er alleen terecht voor religieuze ceremonies. Een burgerlijk huwelijk kun je hier niet afsluiten.

Ook Vietnam maakt het iets moeilijker om er ‘voor echt’ te trouwen. Eén van jullie twee moet in Vietnam wonen vooraleer je er een erkend huwelijk kan aangaan. Je kan natuurlijk altijd kiezen voor een zegening van jullie huwelijk.

Wel ‘voor echt’

Op de Bahamas is het dan weer heel makkelijk om er te trouwen. Je moet maar een dag verblijven in het land vooraleer je al een huwelijksvergunning kan aanvragen én meestal kan die vergunning op dezelfde dag nog geregeld worden.

Sri Lanka wordt ook wel eens de Parel van de Oceaan genoemd en dat is meer dan terecht. Op veel plaatsen in het land kun je terecht voor een intieme ceremonie, je moet er wel eerst vier dagen verblijven.

Nog een populaire bestemming in Azië is Thailand. Eigenlijk is er geen minimumverblijf in het land, maar je moet wel een huwelijksvergunning aanvragen en dat duurt toch zo’n drie dagen.

Je kan ook altijd kiezen om te trouwen in de Verenigde Staten. Daar heb je heel veel verschillende locaties om uit te kiezen. Het is heel makkelijk en snel te regelen om je ja-woord te geven in Las Vegas, Florida of Hawaii. Op deze drie plaatsen heb je geen minimumverblijf nodig en kan je nog trouwen op dezelfde dag dat je je trouwvergunning aanvraagt.

iStock

In Italië kun je zowel voor de wet als voor de kerk trouwen en er is geen regelgeving over het aantal dagen dat je in het land moet verblijven vooraleer je er mag trouwen. Het huwelijk voor de wet gebeurt meestal door de burgemeester en het is nog altijd eerder uitzonderlijk dat hij jullie in openlucht zal trouwen. Gelukkig heeft Italië ook veel prachtige gebouwen waar je terecht kan. Voor kerkelijke huwelijken moet je in Italië wel katholiek zijn én mag geen van jullie al eens gescheiden zijn na een huwelijk voor de katholieke kerk. Je zal ook een brief nodig hebben van je lokale priester waarin hij schrijft dat jullie actieve leden van de kerk zijn (echt waar!). Begin dus maar al naar de kerk in ons land te gaan als je droomt van een Italiaans, kerkelijk huwelijk.

In Ierland moet je drie maanden van tevoren laten weten aan het Registry Office dat je graag wil trouwen in het land, zowel voor een burgerlijk als voor een kerkelijk huwelijk. Er is geen minimumverblijf nodig.

Eerst België?

Het is dus zeker mogelijk om in het buitenland een geldig huwelijk af te sluiten. Maar overweeg zeker of het in orde brengen van alle paperassen opweegt tegen je droom. Je kan altijd naar het stadhuis in België gaan om je boterpapiertje te tekenen en dan in het buitenland nog een symbolisch, maar makkelijker te regelen, ja-woord geven aan elkaar.

Meer
Lees meer...