Trump draait beslissing Obama terug: “Geen transgenders in het Amerikaans leger”

Donald Trump heeft nog maar eens een beslissing van zijn voorganger Barack Obama teruggedraaid. “Transgenders zullen op geen enkele manier worden toegelaten in het Amerikaans leger,” laat hij vandaag weten in drie tweets. De beslissing krijgt uiteraard veel kritiek.

“Nadat ik mijn generaals en militaire experten heb geraadpleegd, heb ik besloten dat de Amerikaanse regering transgenders op geen enkele manier zal toelaten in het Amerikaans leger. Ons leger moet gefocust blijven op belangrijke overwinningen en kan zich niet bezighouden met de gigantische medische kosten en ontwrichting die transgenders met zich zouden meebrengen”, schrijft president Trump in zijn tweets, om af te sluiten met een droge “Thank you“.

De beslissing van Donald Trump komt niet helemaal als een verrassing, want eerder had James Mattis, zijn minister van Defensie, de toelating van transgenders in het Amerikaans leger al met zes maanden uitgesteld. Normaal zouden transgenders die al anderhalf jaar “standvastig zijn in hun geslacht” op 1 juli worden toegelaten tot het Amerikaanse leger. Die beslissing was vorig jaar genomen door de regering-Obama, maar wordt nu dus afgeschaft.

Opmerkelijke argumenten

Verrassend is vooral de argumentatie die Donald Trump gebruikt voor zijn beslissing. Zo wijst hij erop dat hij overlegd heeft met generaals in het Amerikaanse leger, iets wat Obama vorig jaar nochtans ook had gedaan toen hij de beslissing nam om transgenders wel toe te laten. De beslissing zou dan ook vooral ingegeven zijn door de oerconservatieve vicepresident Mike Pence, een man met een bedenkelijke geschiedenis als het gaat over LGBT-rechten.

Toen werd ook onderzocht hoe groot de kost zou zijn voor het leger. Omdat er volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau Rand Corporation maar 2.450 transgenders zijn onder de 1,2 miljoen Amerikaanse militairen, zou de kost ook in het niets verdwijnen.

Ommekeer i.v.m. verkiezingsstandpunten

Het is niet de eerste keer dat Trump weinig begrip toont voor transgenders. Eind februari had hij al ingestemd met een maatregel die de bescherming van transgenders in openbare scholen afzwakt.

Dat is opvallend, want Trump nam tijdens de verkiezingscampagne juist een on-Republikeins liberaal standpunt in op dat vlak. In juli vorig jaar had hij op Twitter nog geschreven dat hij de beste presidentskandidaat was voor de LGBT-gemeenschap, in tegenstelling tot Hillary Clinton.

Belgisch leger

In België is het overigens perfect mogelijk voor transgenders om in het leger te dienen. Al sinds 2013 bepaalt een document hun rechten en plichten tijdens en na hun geslachtsverandering, net als hun bescherming en de terugbetaling van medische kosten.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) maakte vorig jaar bekend dat er 11 openlijke transgenders in het Belgisch leger zitten. Ook in veel andere landen zoals Canada, Brazilië en Zuid-Afrika zijn transgenders toelaten in het leger.

Meer
Lees meer...