Het heeft bijna een week geduurd, maar Donald Trump heeft dan toch gereageerd nadat orkaan Maria het Amerikaanse eiland Puerto Rico verwoestte. De 3,5 miljoen Puerto Ricanen zijn burgers van de Verenigde Staten, maar het eiland is geen Amerikaanse staat en de inwoners mogen niet meedoen aan de presidents- en Congresverkiezingen. En ze zijn dus ook niet interessant wellicht voor Trump, die zich weer van z’n meest onbeschofte kant liet zien.
Op Puerto Rico verloopt de hulpverlening na de orkaan Maria moeizaam. Veel plaatsen zitten zonder drinkwater, brandstof en elektriciteit. Het mobiele telefoonverkeer ligt grotendeels plat. De meeste zendmasten zijn verwoest. Ook de vaste telefoonverbindingen en internet werken nauwelijks meer. Veel wegen zijn onbegaanbaar. Vliegvelden gaan maar mondjesmaat open, terwijl er veel voedsel, water en andere hulpgoederen moeten worden verspreid.
In een serie tweets biedt Trump geen extra hulp aan, maar wijst hij op de financiële problemen van het eiland.
Texas & Florida are doing great but Puerto Rico, which was already suffering from broken infrastructure & massive debt, is in deep trouble..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 september 2017
…It's old electrical grid, which was in terrible shape, was devastated. Much of the Island was destroyed, with billions of dollars….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 september 2017
…owed to Wall Street and the banks which, sadly, must be dealt with. Food, water and medical are top priorities – and doing well. #FEMA
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 september 2017
“Puerto Rico, dat al een slechte infrastructuur en enorme schulden had, zit in grote problemen”, schrijft de president. “Een groot deel van het eiland is vernietigd, terwijl ze er al miljarden dollars aan schulden hadden bij Wall Street en de banken.”
In geen van de drie tweets schrijft Trump iets over hulp voor het eiland. Puerto Rico heeft met een schuld van 72 miljard dollar faillissement aangevraagd. De regering heeft na de verwoestende orkaan om uitstel gevraagd voor een aantal belangrijke deadlines.
De vijf nog levende voormalige presidenten van de Verenigde Staten – Jimmy Carter, George Bush sr, Bill Clinton, George Bush jr en Barrack Obama – hebben begin deze maand een fonds opgericht om de slachtoffers van orkaan Harvey te helpen. Daar kwamen later de slachtoffers van orkaan Irma bij en nu ook die van Maria.