Turkije ziet in Europa aantal miljonairs snelst stijgen tegen 2028


In het kort

  • Turkije zal naar verwachting de Europese landen aanvoeren met een toename van 34 procent miljonairs in 2028. Dat blijkt uit een onderzoek.
  • Rusland zal naar verwachting een aanzienlijke toename van 23 procent miljonairs zien tegen 2028.
  • Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zullen dan weer een afname van hun miljonairsbevolking zien, waarbij het Verenigd Koninkrijk naar schatting 20 procent verliest en Nederland een afname van 5 procent ziet.

Drie Europese landen staan voor een aanzienlijke toename van hun miljonairspopulatie in 2028. In het rapport Millionaire Tracker van het Adam Smith Institute, dat welvaartstrends in 36 landen analyseert, waaronder prominente economieën zoals de VS, Japan en verschillende Europese grootmachten, worden Turkije, Rusland en Zweden als koplopers genoemd.

Turkije zal volgens het rapport Europese landen aanvoeren met een opmerkelijke toename van 34 procent miljonairs in 2028. Deze stijging in rijkdom komt ondanks de voortdurende uitdagingen zoals de inflatie die momenteel rond de 72 procent schommelt. De waarde van bezittingen zoals onroerend goed is echter gestegen met de inflatie, wat ten goede komt aan Turken die bezittingen hebben.

Europese landen zullen naar verwachting dalen

Ondanks de economische sancties die zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, zal het aantal miljonairs in Rusland naar verwachting aanzienlijk stijgen met 23 procent in 2028.

Omgekeerd wordt verwacht dat het aantal miljonairs in het Verenigd Koninkrijk en Nederland zal afnemen: in het Verenigd Koninkrijk zal het aantal miljonairs in 2028 naar schatting met 20 procent zijn gedaald en in Nederland met 5 procent. Het Adam Smith Institute schrijft deze trend toe aan factoren zoals hoge belastingen en een culturele omgeving die niet bepaald bevorderlijk is voor het creëren van rijkdom.

Duitsland en Frankrijk ervaren bescheiden groei

Van de belangrijkste economische spelers in Europa zullen Duitsland en Frankrijk naar verwachting een bescheidener groei doormaken van respectievelijk 15 procent en 14 procent, waarmee ze zich aan de onderkant van de ranglijst bevinden. Griekenland blijft achter met een verwachte stijging van slechts 2 procent.

Wereldwijd wordt voor economische giganten als de VS en China een gematigde groei voorspeld tegen 2028. Het Adam Smith Institute verwacht een toename van 12 procent van het aantal miljonairs in de VS en een toename van 8 procent in China.

Meer
Lees meer...