Tweede ronde in voorzittersverkiezingen Open Vld: Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke blijven over

De eerste ronde van de voorzittersverkiezingen bij Open Vld heeft geen absolute winnaar opgeleverd. Zoals verwacht gaan Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke door naar de tweede ronde, waarin zij zullen strijden om het voorzitterschap van de partij.

De eerste stemronde van de voorzittersverkiezingen vond plaats tussen 12 en 17 augustus. Uit de resultaten blijkt dat Eva De Bleeker, voormalig staatssecretaris voor Begroting, 26,26 procent van de stemmen behaalde, terwijl Vincent Verbeecke 21,49 procent achter zijn naam kreeg. Dit komt overeen met eerdere voorspellingen, waaronder een poll op X (voorheen Twitter) van het Liberaal Vlaams Verbond, die een spannende tweestrijd tussen De Bleeker en Verbeecke voorspelde.

Twee uitdagers met vernieuwingsplannen

Beide kandidaten benadrukten tijdens hun campagne het belang van vernieuwing binnen Open Vld. De Bleeker, die eerder schepen was in Hoeilaart, stelt dat de partij meer moet luisteren naar haar basis. Haar actieplan, getiteld ‘Terug naar de basis’, moet ervoor zorgen dat de kloof tussen het lokale en nationale niveau wordt overbrugd. “Ik denk dat mensen het waarderen dat ik echt uit de basis kom en me heb opgewerkt binnen de partij”, verklaarde De Bleeker aan VRT NWS.

Verbeecke, daarentegen, ziet zijn relatief onbekende status als een voordeel. Hij pleit voor een “cultuuromslag” binnen de partij, inclusief een verbod op het cumuleren van politieke mandaten. Hoewel hij steun geniet van prominente figuren binnen de partij, zoals Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten, probeert Verbeecke zich te profileren als een outsider die klaar is om de partij in een nieuwe richting te sturen.

Tweede stemronde: wie wordt de nieuwe voorzitter?

De tweede stemronde start op maandag 19 augustus en loopt tot 24 augustus, wanneer de nieuwe voorzitter van Open Vld bekend wordt gemaakt. De vraag is nu of een van de afgevallen kandidaten hun steun zal uitspreken voor De Bleeker of Verbeecke, wat de race in het voordeel van een van de twee zou kunnen beslissen.

De rest van het veld: sterke prestaties van Vande Reyde en De Gucht

Naast De Bleeker en Verbeecke wisten ook Maurits Vande Reyde en Frédéric De Gucht goed te scoren in de eerste ronde. Vande Reyde haalde 19,34 procent van de stemmen binnen met zijn gedurfde voorstel om gedoogsteun te geven aan een nieuwe regering. De Gucht, zoon van voormalig minister Karel De Gucht, eindigde met 18,43 procent op de vierde plek.

Verderop in de resultaten zien we Tineke Van Hooland, die als onderneemster 8,14 procent van de stemmen behaalde, en Bert Schelfhout, die 4,11 procent verzamelde. Maxime Natus en Stefaan Nuyten sloten de rij met respectievelijk 1,26 procent en 0,97 procent van de stemmen. Ongeveer 8.500 leden, oftewel 20 procent van het totale ledenaantal, brachten hun stem uit.

Meer
Lees meer...