Uber-baas Kalanick in moeilijkheden na vernietigend intern rapport: cruciaal moment voor bedrijf

Stapt Travis Kalanick, de CEO van Uber op? Die vraag klinkt steeds luider na een vernietigend intern rapport van voormalig Attorney General Eric Holder, die het bedrijf doorzocht. Dat rapport heeft een serie aanbevelingen, de belangrijkste om seksuele intimidatie tegen te gaan. Maar de bredere vraag: kan Kalanick, die zich zo wat alles kon permitteren bij Uber, aanblijven als baas?

Uber is het meest waardevolle techbedrijf van het moment in Silicon Valley met een waarde van meer dan 70 miljard dollar, maar het staat midden in een stevige storm. Gisteren kwam de raad van bestuur van het bedrijf bijeen om te bespreken of oprichter Travis Kalanick en twee van z’n naaste medewerkers zouden moeten opstappen. Die crisis komt er na een vernietigend rapport over de interne cultuur bij het bedrijf.

Bronnen binnen het bedrijf lieten aan Reuters uitschijnen dat Kalanick mogelijks tijdelijk opzij gaat of een andere rol krijgt. Emil Micheal, z’n rechterhand, zou het bedrijf moeten verlaten. Die diepgaande stappen zijn nodig, na maandenlange beschadigende berichten over de leiding en hun manier van omgaan met personeel. Zo waren er liefst 215 klachten wegens seksuele intimidatie en pesterijen: een bijzonder harde macho bedrijfscultuur zou de oorzaak zijn. Ook Ryan Graves, een andere medewerker en pionier van het eerste uur bij Uber, zou moeten vertrekken.

Kotsboetes voor het personeel

Uber liet zelf een onderzoek uitvoeren, door niet van de minste. Eric Holder is de voormalige Attorney General, dat is de Amerikaanse minister van Justitie. En die komt met een hard rapport. Zo was er het verhaal dat het management van het bedrijf de medische gegevens van een verkrachtingsslachtoffer van een Uber-chauffeur in India in handen kreeg. De betrokken persoon werd ontslagen. En de afgelopen week moest Uber meer dan 20 mensen ontslagen na verschillende klachten over seksuele intimidatie op de werkvloer. In uitgelekte verhalen bleek al de ruige en studentikoze sfeer bij Uber: Kalanick stuurde mailtjes waarin hij ‘seksregels’ bij Uber uitlegde en ook ‘kotsboetes’ oplegde aan het personeel

Uber zit al langer in moeilijkheden met z’n personeel aan de top. De mensen rondom Kalanick zijn systematisch verdwenen de afgelopen zes maanden. Zo is er geen COO meer en ook geen CFO meer. Voor beide posten is het bedrijf op zoek naar nieuwe namen.

Maar zo evident wordt het niet om Kalanick buiten te werken. Want samen met Graves en met Garrett Camp, de mede-oprichters van Uber, heeft Kalancik een meerderheid van de stemrechten. Maar de schandalen zijn niet langer onder de mat te vegen. Uber staat dus op een keerpunt, afwachten hoe de stoelendans eindigt.

Meer
Lees meer...