Uit welk land komen momenteel de meeste vluchtelingen aan via de smokkelroutes over de Middellandse Zee? Syrië? Afghanistan? Eritrea? Een ander Afrikaanse land? Nope. Bangladesh. De eerste maanden van dit jaar zagen ze bij de International Organisation for Migration (IOM) hoe duizenden mensen uit dat land Europa proberen binnen te raken.
De demographics van de mannen, vrouwen en kinderen die op de kusten van Europa aankomen, zijn een ongekende verschuiving aan het ondergaan de jongste maanden.
Tot niet zo lang geleden vormden Syriërs de grootste groep migranten die via verraderlijke reizen over de Middellandse Zee probeerden naar Europa te komen, gevolgd door Afghanen, Irakezen, Eritreërs en Afrikanen uit de sub-Sahara.
In de eerste drie maanden van vorig jaar kwam er maar één Bangladeshi aan in Italië op een smokkelbootje, in de eerste drie maanden van 2017 waren het er meer dan 2.800, waardoor het land de grootste leverancier is van migranten die momenteel op Europese kusten aankomen.
Er is wel degelijk een nieuwe smokkelroute, eentje die loopt van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, naar Dubai of Turkije en zo naar Libië. Waar de vluchtelingen terechtkomen bij mensensmokkelaars die het laatste deel van de trip “verzorgen”: met een bootje naar Italië.
10.000 euro
Het kost de vluchtelingen uit Bangladesh een pak geld. Ze betalen makkelijk 10.000 euro per persoon voor de reis. Blijkbaar worden die vluchtelingen ook valse verblijfsvergunningen en werkvisa aangeboden, dat kost dan nog eens tussen de 3.000 en 4.000 euro.
Maar eenmal ze in Libië aankomen (per vliegtuig uit Turkije of Dubai via Tunesië dus) worden hun papieren door de Libische mensensmokkelaars afgenomen. Een deel van de vluchtelingen uit Bangladesh wordt vervolgens gebruikt als moderne slaven, de vrouwen eindigen vaak in de gedwongen prostitutie.
Sommige van de Bangladeshi die onlangs in Italië strandden, zeiden dat ze zo al vier jaar werden vastgehouden in Libië. Anderen hadden het over maanden. Het is de tijd die nodig is om de laatste etappe van hun vlucht naar Europa te financieren. Momenteel kost een zitje aan boord van een smokkelschip ongeveer 700 euro.
Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Door de laaggelegen ligging aan de monding van grote rivieren zijn er vaak overstromingen in het land. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Bangladesh 89,8% van de bevolking onder de armoedegrens.