Uiteraard: Trump snijdt in regels bankensector die volgende kredietcrisis moesten vermijden

Donald Trump begint met de hervormingen van de Amerikaanse financiële sector. Tijdens een bijeenkomst met Republikeinen in Philadelphia stelde Trump dat het voor Amerikanen mogelijk moet worden om makkelijk krediet te krijgen en “zo hun financiële dromen na te jagen”. Daarvoor gaat hij de beperkingen van de Dodd-Frank-wetgeving wegnemen, die net werd ingesteld om een volgende kredietcrisis te voorkomen en consumenten te beschermen tegen banken.

De Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act (Dodd-Frank Act) is een wet die als doel heeft de financiële stabiliteit in de Verenigde Staten te vergroten. De wet stelt strengere regels aan financiële instellingen en is ingesteld naar aanleiding van de kredietcrisis van 2007, de zwaarste financiële crisis sinds de crisis van de jaren 30.

De wet werd op 21 juli 2010 aangenomen en vernoemd naar voormalig senator Chris Dodd van Connecticut en het Amerikaanse congreslid Barney Frank van Massachusetts, die het wetsvoorstel hebben ingediend in de Amerikaanse senaat en het huis van Afgevaardigden. Omdat de Dodd-Frank Act een federale wet is, geldt de wet in alle staten van de Verenigde Staten.

De Dodd-Frank Act stelt zichzelf tot doel de financiële stabiliteit In de Verenigde Staten te vergroten door het financiële systeem doorzichtiger te maken, een oplossing te bieden voor instellingen die “too big to fail‟ zijn en de Amerikaanse belastingbetalers te beschermen tegen nieuwe Staatssteun voor financiële instellingen en consumenten te beschermen tegen financiële misbruikpraktijken.

Eerder stelde Donald Trump al de beperkingen te verwijderen van delen van de Dodd-Frank-wetgeving. Tijdens de Republikeinse verkiezingscampagne maakte Trump duidelijk obstakels te zullen schrappen die “het zaken doen voor banken sinds 2007 hebben ingesnoerd”.

Goldman Sachs

Steve Mnuchin, minister van Financiën onder Trump, stelde onlangs vooral de dubbeling in regelgeving te willen aanpassen omdat die het bankieren onmogelijk zou maken.

Verschillende hoge functies in de regering Trump en het Witte Huis zijn naar ex-bankiers van Goldman Sachs gegaan. Zo werd Steven Munchin de nieuwe financiënminister en Gary Cohn als toekomstig topman van de National Economic Council. Bovendien kreeg Trumps omstreden campagnemanager Stephen Bannon de nieuwe functie van hoofd strategie in het Witte Huis. Ook Bannon werkte in het verleden als bankier bij de grootbank.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump nog dat hij de macht van de bankensector over de politiek zou inperken.

Meer
door Redactie
Lees meer...