Left Right
scrollTop top

Universiteit Gent zoekt mensen die cannabis kweken


Cannabis kweken
© Shutterstock

De Universiteit Gent is op zoek naar cannabiskwekers voor een anonieme bevraging. Het gaat om mensen die cannabis kweken of gekweekt hebben op kleine of middelgrote schaal. De resultaten van het onderzoek moeten helpen om het drugsbeleid in ons land beter te sturen.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen in België cannabis gebruiken, is de drugs nog steeds illegaal in ons land. Niemand loopt dan ook openlijk te verkondigen dat hij of zij cannabis gebruikt, en al zeker kwekers niet. Toch is hun stem ook nodig om een goed cannabisbeleid te kunnen voeren.

Bevraging

Het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) aan de faculteit Recht en Criminologie organiseert daarom een grootschalige bevraging. Het onderzoekt peilt naar ervaringen van de kwekers, hun motivatie om te kweken, hun eventuele consumptie van cannabis en andere verdovende middelen en de mate waarin de deelnemer in contact staat met drugsmarkten.

Tot eind april kan je de vragenlijst volledig anoniem invullen op worldwideweed.nl. Bij een gelijkaardig onderzoek in 2013 vulden 1.065 Belgische kwekers de bevraging in. Ook deze keer hopen professor criminologie Tom Decorte (UGent) en zijn team op veel deelnemers. Dat is ook nodig omdat er veel verschillende types van kwekers zijn.

Wereldwijd onderzoek

Het onderzoek van de UGent kadert in een groter onderzoek in 18 landen over 4 continenten. Het gaat om België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Portugal, Finland, Denemarken, Zwitserland, Israël, het Verenigd Koninkrijk, Georgië, de VS, Canada, Uruguay, Australië en Nieuw-Zeeland. Ieder land stelt dezelfde 40 standaardvragen en voegt daar telkens nog enkele specifieke vragen aan toe.

Onderzoek uit 2013

Het nieuwe onderzoek dient als opvolging van een bevraging uit 2013. Daaruit kwamen alvast enkele interessant conclusies naar voren. Zo blijkt de gemiddelde cannabiskweker in België een man te zijn tussen 22 en 34 jaar die daarnaast een gehoorzame burger is.

Slechts 11 procent van de deelnemers kweekt cannabis voor de verkoop. De meesten oogsten zo’n 100 gram voor eigen gebruik. De reden waarom ze zelf kweken, is omdat hun eigen cannabis minder van de werkzame stof THC bevat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938