De laatste weken voor de paasvakantie mag in het onderwijs niemand ziek worden, want anders hebben scholen een groot probleem. Twee weken voor de vakantieperiodes krijgen ze van de Vlaamse overheid immers geen middelen meer om afwezig personeel te vervangen. Ze mogen wel een vervanger aantrekken, maar dan betaalt de overheid dat loon pas vanaf de eerste week na de vakantie. Voor sommige scholen is het daarom een optie om een andere leerkracht gratis te laten les geven.
Sinds het begin van dit schooljaar geldt een nieuwe regel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die bepaalt dat scholen zo vlak voor de vakantie geen middelen krijgen om zieke leerkrachten te vervangen. Dat staat vandaag te lezen in Het Nieuwsblad. Willen ze dat wel doen, moeten ze ofwel een interim uit eigen zak betalen, ofwel moeten ze een andere leerkracht van de school gratis extra uren laten geven. Ook voor de interims is dat dus slecht nieuws, want voor hen is het al niet gemakkelijk om aan werk te geraken.
Het kabinet van minister Crevits nuanceert de maatregel. Zo is het niet nieuw dat de vervangingen worden beperkt. Een titularis moest al minstens twee weken afwezig zijn en in het secundair onderwijs konden afwezigheden in juni niet meer worden opgevangen. Nieuw is nu dus dat een interimleerkracht pas na de vakantie door de overheid wordt betaald als de titularis in de twee weken voor een vakantieperiode uitvalt. Stel dat een leerkracht een ziektebriefje van vier weken krijgt, dan zou de vervanger vroeger meteen loon hebben gekregen omdat de afwezigheid langer dan twee weken duurt. Nu wordt hij dus pas na de vakantie betaald.
Onderschatte job
Vervangen is dus wel nog mogelijk, maar dan moet het schoolbestuur de betreffende weken voor z’n rekening nemen. Of ze moeten rekenen op een interne oplossing, van leerkrachten die vrijwillig extra uren willen kloppen. Het gebeurde al in enkele scholen dat leerkrachten gratis voor de klas stonden, omdat er gewoon geen middelen waren om het probleem op te vangen. In Het Nieuwsblad geven enkele leerkrachten uitleg over hoe zij extra uren klopten om een zieke collega te vervangen. In het Freinet-atheneum De Wingerd in Gent heeft zelfs een stagiair z’n school uit de nood geholpen, terwijl die normaal pas na de vakantie zou worden aangenomen en zo dus enkele weken gratis heeft gewerkt.
Volgens het kabinet van Crevits dient de maatregel vooral om de schoolorganisatie zo min mogelijk te treffen. In het basisonderwijs is de regel overigens niet van kracht.
Op de sociale media zijn er zoals gewoonlijk twee kampen: het ene stelt dat mensen in andere jobs ook vaak overuren moeten kloppen en dat niemand daar iets van zegt, het andere pleit dat het onderwijs zo al een erg zware en onderschatte job is. De onderwijsbonden vinden de huidige situatie hoe dan ook niet werkbaar.